CHARLES HOUBEN

In de reeks over de Section Artistique, een wat informele groep die in totaal uit 26 kunstschilders heeft bestaat, zijn nu een negental schilders de revue gepasseerd (zie dit overzicht), toch voornamelijk de kopstukken van het legeronderdeel. Een van de minder bekende is Charles Houben, een impressionistische schilder die in 1871 in Verviers werd geboren en in 1931 in Brussel overleed. Hij genoot zijn schildersopleiding aan de kunstacademie in Luik en ging daarna architectuur studeren in Brussel. Zijn leermeesters waren onder meer Alfred Bastien, met  afstand de beroemdste schilder van Section Artistique (zie hier, hier en hier). Onder zijn vrienden behoorden een groot aantal van beroemde schilders uit zijn tijd, zoals Pros de Wit, Geo Bernier en Jean Gouweloos, die bovenstaand portret van Houben schilderde. Hij trouwde met Jane Kufferath, een violiste en dochter van de directeur van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. Vanuit zijn thuisbasis Brussel maakt Houben schildersreizen over het Belgische platteland en in Frankrijk, Italië, Marokko en Tunesië. Na zijn overlijden in 1931 wordt nog slechts eenmaal een tentoonstelling van zijn werk georganiseerd, van 16 tot 29 januari 1932 in Brussel. een thuiswedstrijdje, zullen we maar zeggen. Over thuiswedstrijdjes gesproken: er hing zeer lang alleen werk van hem in musea in Luik en Brussel, zijn geboorteplaats en woonplaats. Tot in 2012 werk van hem wordt opgenomen in een tentoonstelling in het Centre Pompidou-Metz, waar hij mag hangen naast erkende meesters als Pierre Bonard, Marc Chagall, Maurice Denis, Amedeo Modigliani, Claude Monet en Pablo Picasso. Wellicht een kleine revival van zijn werk.

In 1916-1917 maakte hij korte tijd deel uit van de Section en schilderde aan het Belgische front een aantal vernielde steden. Zo maakte hij in 1916 dit magnifieke portret van Zuydcoote en in 1917 twee gouaches van zogenaamde ‘artillery masks’, reusachtige gordijnen om de kanonnen van de artillerie aan het oog van de vijand te onttrekken. Rechtsboven een impressionistisch landschap in vrediger tijden.


Advertentie
Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: