LA GRANDE BOUCLE 19

Fernand Moulet werd geboren op 3 december 1895 in Vertus, een dorpje in het departement Champagne-Ardenne; zijn sterfdatum en -plaats is onbekend. Hij was van 1920 tot 1930 profwielrenner, nam zeven keer deel aan de Tour de France (1920, 1921, 1923, 1926, 1927, 1928 en 1930) en bereikte bij die pogingen slechts twee keer de finish in Parijs. In zijn tien jaar als wielrenner wist hij zegge en schrijven één koers te winnen, op 9 augustus 1926 de wedstrijd Rennes-Le Mans-Caen.

De eerste keer dat de Tour werd verreden, kon men slechts individueel meedoen, maar als snel ontstonden er ploegen. Dat was voor de renners die daarvoor werden uitverkoren een enorm voordeel, maar een individueel had vanaf dat moment een enorm nadeel: er waren voor hen geen helpers, zoals een monteur en een auto met reservefietsen. Als een renner pech kreeg, zoals een lekke band, moest hij zijn eigen fiets repareren. Hij mocht ook niet door anderen geholpen worden. Het kostte een renner vaak veel tijd en ging zijn fiets echt stuk, dan hield de Tour op. Ook in 1920, Moulets eerste Tour, werd gestart met een mengeling van ploegen en individuelen. Die Tour van 1920 werd achteraf aangemerkt als een vrij saaie ronde. Het werd dan ook de langzaamste Tour in de geschiedenis, mede omdat het extreem heet was en na vier etappes al 65 van de 113 coureurs waren uitgevallen. De vijfde etappe van deze ronde staat te boek als de langste Touretappe in de geschiedenis. In 482 kilometer reden de renners van  Les Sables d’Olonne naar Bayonne. De Waal Firmin Lambot was de snelste in ruim 19 uur, goed voor gemiddelde van 25 km/uur. Moulet was er toen al niet meer bij, want na respectievelijk een 61ste, 48ste en 42ste plaats in de drie eerste etappes kwam zijn naam niet meer in de dagklassementen voor.

Blijkbaar had hij toch wat goeds gedaan, want in het jaar daarop maakte hij deel uit van de Belgische Delage-ploeg, samen met zijn landgenoot Joel Muller en de Belgen Victor Lenaers, Camille Leroy en Felix Sellier. Die laatste wist de vijfde etappe op zijn naam te schrijven (Straatsburg-Metz over 300 kilometer), gevolgd door zijn ploeggenoten Lenaers en Muller. Moulet eindigde als 43ste, maar zou de andere dag de finish van de volgende loodzware etappe niet halen. Het jaar 1922 moest Moulet weer als individueel door het wielerleven en verder dan een tweede plaats in een armzalige streekkoers kwam hij niet. Toch stond hij het jaar daarop weer onder contract bij een heuse ploeg,  het Franse Labor-Dunlop dat overigens uit slechts drie renners bestond: Fernand Moulet, Robert Gerbaud en Marcel Berthet. Er staan geen wapenfeiten achter de naam van het minieme groepje, dus is het niet verwonderlijk dat Moulet in de jaren 1924 en 1925 weer als individueel aan de kost moest zien te komen en in die twee jaar de Tour de France aan zich voorbij moest laten gaan.
.
In 1926 maakte hij deel uit van de ijzersterk Méteore-Wolbers-ploeg, een internationaal gezelschap van renners uit Frankrijk, België, Italië en Zwitserland. Moulet behaalde geen ereplaatsen, maar wist wel voor de eerste maal de Tour te beëindigen. In de eindrangschikking in Parijs stond hij op de 36e plaats op 18.00.43 van winnaar Lucien Buysse; er stonden nog vijf renners na hem in de eindrangschikking. In de zwaarste Touretappe die ooit is verreden (zie hier, hier, hier en hier) eindigde Fernand op de 28e plaats, wat gerust een wereldprestatie genoemd mag worden. In 1927 reed hij voor de ploeg van Méteore-Dunlop, wat blijkbaar geen vooruitgang was want het team nam niet deel aan de Tour en slechts Moulet schreef zich als ‘tourist-routier’ in voor het evenement. Tien etappes finishte hij in het peloton of in de achterhoede, in de elfde etappe moest hij de strijd staken. Daarna zou hij geen deel meer uitmaken van een fabrieksploeg. In 1928 was hij als individueel renner weer present en reed hij de Tour voor de tweede maal uit. Aan de startlijst was de verdergaande professionalisering van het wielrennen af te lezen. Er stonden nu 48 renners aan de start die deel uitmaken van een van de zeven fabrieksploegen. Daarnaast waren er negen regionale ploegen van vijf man (Moulet had onderdak gevonden in het team van France Champagne) en een wat uitgedund legertje individuelen. Alle etappes reed hij weliswaar weer net zo anoniem als voorgaande jaren mee, maar hij stond wel als 35e aan de finish in Parijs, op 20.10.21 van de winnende Luxemburger Nicolas Frantz.

In 1929 had hij blijkbaar geen tijd om te fietsen, want er staat dat jaar geen enkel wapenfeit op zijn naam. Wat fietsen betreft dan. Wel is bekend dat hij op 29 oktober 1929 in Reims trouwde met Julienne Adrienne Follet. Dat kostte natuurlijk ook krachten. In 1930 was hij echter weer van de partij, maar het was duidelijk dat de jaren voor hem gingen tellen. In 1930 werd voor het eerste gereden met landenteams. Er stonden teams uit Frankrijk, Italië, België, Spanje en Duitsland aan de start, met elk acht renners, en verder zestig ‘tourist-routiers’ waarvan een deel was ondergebracht in regionale teams. Wellicht reed Moulet weer voor het team van Champagne. Negentien ritten reed de inmiddels 35-jarige Moulet in de achterhoede mee. In de twintigste etappe stapte hij op en verdween definitief in de anonimiteit.

Er is slechts één ‘actiefoto’ uit Moulets wielerjaren bekend, met slechts de summiere aanduiding ‘Moulet, 1927’. Hij reed dat jaar met de trui van Méteore-Dunlop, een donderbruine trui met lichtblauwe banen over de borst en de bovenarmen. Het is een wonderbaarlijke foto, die de indruk wekt dat hij even moet uitrusten en een ferme slok water moet nemen na een zware inspanning in de bergen. Toch wonderbaarlijk dat hij dan omringd wordt door een paar frisse mannen en vrouwen met de fiets aan de hand die hem even begeleidden. Of was er in 1927 in de Tour ruimte voor dit soort onderhoud met familie, vrienden en supporters?

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: