10 SEPTEMBER – HANS NOBILING

Hans Nobiling (Hamburg, 10 september 1877 – Jacarepaguá,, 30 juli 1954) was een Duits-Braziliaanse voetbalpionier. Nobiling speelde bij SC Germania 1887 Hamburg, een voorloper van het huidige Hamburger SV en werd kampioen van Hamburg met de club. In 1897 emigreerde hij op twintigjarige leeftijd naar Brazilië en ging er in de stad São Paulo wonen waar ook een Duitse gemeenschap woonde. Hij had een voetbal mee genomen uit Duitsland en leerde het spel in Brazilië aan een aantal stadgenoten.

In augustus 1899 werd een club opgericht; het eerste probleem was een geschikte naam voor de club te kiezen. Vijftien spelers kozen voor Internacional en vijf voor Germânia, zoals het voorstel van Nobiling luidde. De naam van de club vanaf dat moment SC Internacional, het was op dat moment de derde Braziliaanse voetbalclub. In 1902 speelde de club mee in de eerste voetbalcompetitie in Brazilië, de Campeonato Paulista. SC Internacional zou dat kampioenschap twee keer winnen, in 1907 en 1928. Door financiële problemen fuseerde de club in 1933 met Antarctica FC tot CA Paulista. In tegenstelling tot wat de naam suggereert kwam ook Antarctica gewoon uit São Paulo. De club werd in 1915 opgericht en werd vernoemd naar de gelijknamige brouwerij die het bier Antarctica op de markt bracht. In 1926 vond er een splitsing plaats in het voetbal in de staat São Paulo, er kwam een prof- en een amateurcompetitie. Antárctica ging in de hoogste klasse van de amateurcompetitie spelen en eindigde in het eerste seizoen op een respectabele derde plaats. De volgende jaren eindigde de club minder goed. Nadat de amateurcompetitie in 1929 afgeschaft was, ging de club in de tweede klasse spelen. CA Paulista verging het niet erg voorspoedig. In de competitie van 1934 eindigde de club in de hoogste klasse op de voorlaatste plaats en de twee daarop volgende jaren bij de laatste drie. In 1937 fuseerde de club met CA Estudantes de São Paulo tot CA Estudantes Paulista, dat op haar beurt in 1938 werd opgeslorpt door São Paulo FC.

Nobiling was echter zeer ontgoocheld dat zijn voorstel het niet haalde en samen met enkele spelers verliet hij al op 7 september 1899 de club SC International en richtte SC Germânia op. Dat werd daarmee de vierde oudste club van het land. De club won in 1906 en 1915 de Campeonato Paulista.
In 1905 slaagde hij erin om de Duitse sterspeler Camilo Ugi voor vier maanden bij de club te laten spelen. Samen met Hermann Friese nam hij het in 1909 op voor Arthur Friedenreich, een speler met een Duitse vader en zwarte moeder, om opgenomen te worden in de club, waar eerst geen kleurlingen welkom waren. Friedenreich werd één van de eerste grote sterren van het Braziliaanse voetbal. Naast het voetbal speelde Nobiling ook tennis en stond in 1924 mee aan de wieg van de tennisbond van São Paulo. Na de invoering in 1930 van het professionele voetbal werd het voetbal op een laag pitje gezet en werd de club een omnivereniging. Momenteel heeft de club 35.000 leden, een accommodatie met een oppervlakte van 170.000 m² en is men actief in turnen, atletiek, badminton, basketbal, boksen, bowlen, schaken, schermen, voetbal, zaalvoetbal, gymnastiek, handbal, gevechtssporten, zwemmen, tennis, volleybal en waterpolo. Om afstand te nemen van de Duitse geschiedenis en het nazisme in het land van de oprichters van de club werd de clubnaam in 1941 in EC Pinheiros. 

Links Germania in 1899 en rechts de leden van de tennisbond in 1909, Nobiling steeds in het midden.

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “10 SEPTEMBER – HANS NOBILING

  1. Pingback: ARTHUR FRIENDENREICH | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: