GRAM PARSONS

Gram Parsons (Winter Haven, Polk County, Florida, 5 november 1946 – Joshua Tree, Zuid-Californië, 19 september 1973), was een Amerikaans countryzanger die min of meer de uitvinder was van de zogenaamde countryrock en waaraan dus talrijke groepen en artiesten enorm schatplichtig zijn. Hij  startte zijn muzikale carrière bij The International Submarine Band, The Byrds en The Flying Burrito Brothers. Als lid van de Byrds maakte hij in 1968 de legendarische plaat Sweetheart of the Rodeo. Met de Flying Burrito Brothers maakt hij het album The gilded palace of sin dat niet veel verkocht, maar door popcritici zeer goed gewaardeerd werd. Vervolgens maakte Gram Parsons twee soloalbums die worden beschouwd als hoogtepunten in de geschiedenis van de popmuziek. Deze twee solo albums, G.P. uit 1973 en – postuum – Grievous Angel uit 1974, vormden tevens de introductie van Emmylou Harris, een door Parsons ontdekte folkzangeres. Na de dood van Parsons in 1973 volgde de uitgave van vele (vaak illegale) opnamen. Hier twee nummers uit zijn repertoire: Love Hurts in een duet met Emmylou Harris (oorspronkelijk van The Everly Brothers, maar onsterfelijk gemaakt door Nazareth) en Wild Horses, een compositie van Parsons die door The Rolling Stones de hitparades in werd gezongen.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “GRAM PARSONS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: