RO-D-YS

Ro-d-Ys was in de jaren zestig een Nederlandse beatgroep uit Oude Pekela, onder leiding van Harry Rijnbergen. Voordat de band bekend werd onder de wat mysterieuze naam Ro-d-Ys waren de groepsleden al enige jaren actief onder de naam Popular Pipers Boys Band. Toen ze in 1966 professioneel muzikant werden, werd de naam van de band gewijzigd in Rowdies, maar er bleken al een aantal bands onder die naam op te treden. De uiteindelijke naam werd Ro-d-Ys (vaak gespeld als RO-D-YS, soms Ro-d-ys of ro-d-ys). Producent Hans van Hemert (die al met Q65, Zen en Groep 1850 werkte) nam de groep onder zijn hoede. De eerste single You Better Take Care Of Yourself/Wheels, Wheels, Wheels verscheen in december 1966, maar deed in de toplijsten nog helemaal niks. Dat werd anders in het jaar 1967, toen de groep twee megahits scoorde. In mei 1967 stond Take her Home op de derde plaats in de Top 40, twee maanden later reikte Just Fancy naar de achtste plaats..
Opvallend was de nasale zang van Harry Rijnbergen, in het Engels met een Gronings accent. De band en producer communiceerden vaak in het Engels, omdat Van Hemert de Groningse tongval niet verstond. De groep toerde door Italië en Engeland, en ook in Duitsland en België werden de platen goed verkocht. De eerste LP Just Fancy oogstte goede kritieken. Toen drummer Bennie Groen in het leger moest voor vervulling van zijn dienstplicht kwam Dick Beekman (ex. Cuby + Blizzards) de band versterken. Na zijn ontslag uit het leger kwam Groen echter terug als vaste drummer.
1968 moest het grote jaar worden van Ro-d-Ys. Er stond een conceptalbum op de planning onder de titel Earnest Vocation, dat was gebaseerd op de roman De kleine Johannes van Frederik van Eeden. Het album dat paste in het psychedelische tijdsbeeld van dat moment werd goed ontvangen, de singles die vanaf het album uitkwamen hadden echter weinig succes. Toen Rijnbergen in september 1968 de band tijdelijk verliet was hun populariteit al sterk aan het afnemen. In dezelfde periode brak de groep met manager Wim Zomer. Met een nieuwe manager Krijn Torringa trachtte de band (met Harry Rijnbergen) in 1969 het verloren terrein terug te winnen. Als zangeres werd Annet Hesterman aangetrokken. Zij had een jaar eerder nog een aanbod afgeslagen om zangeres te worden bij Shocking Blue. Echter, de nieuwe single Winter Woman/Looking for Something Better kwam niet verder dan de tipparade. Rijnbergen en Groen verlieten daarop de band, om zich op advies van producer Hans van Hemert aan te sluiten bij Zen. R0-d-Ys houdt definitief op te bestaan, maar leeft voort als de groep die in de nederpop twee monumentale hits achterliet: Just Fancy en Take Her Home.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: