HANNO EDELMANN

Hanno Edelmann (18 november 1923, Hamburg – 13 juli 2013) was een Duitse schilder, graficus en beeldhouwer. Op tienjarige leeftijd begon Edelmann aan een avondcursus tekenen aan de Hochschule für Bildende Künste in Hamburg. Drie jaar later, in 1936, begon hij aan een studie architectuur, maar hield zich vooral bezig met het portretteren van de arbeiders. In 1937 brak hij de studie af om als lithografie-leerling in een drukkerij aan de slag te gaan. Daar leerde hij een aantal kunstschilders kennen die in de drukkerij hun zeefdrukken lieten maken. Na enige tijd maakte hij samen met hen schilderijen en tekeningen. In 1941 was de pret echter over, toen de 17-jarige Hanno onder de wapenen werd geroepen. In 1943 raakte hij in Russische krijgsgevangenschap; hij zou pas in 1947 weer terugkeren in Hamburg.

In 1948 begon Hanno in Hamburg met een kunststudie aan dezelfde Hochschule für Bildende Künste waar hij als kleine jongen al een avondstudie had gevolgd. Eerst volgde hij de colleges van Professor Krubeck over grafische kunst, daarna staptte hij over op de lessen schilderkunst van Willem Grimm, een vooraanstaande kunstenaar in de Hamburgse kunstscene. Hij financierde zijn studie door het maken van illustraties voor boeken. Na afronding van zijn studie in 1953 maakte hij met zijn echtgenote, de kunstenares Erika Estag, studiereizen naar Nederland en Spanje. Vooral in Spanje maakte hij voor het eerst grote olieverfschilderijen. In die periode ontwikkelde hij een eigen stijl, met intensieve kleuren. In 1960 had hij een eerste tentoonstelling in het Völkerkundemuseum in zijn geboortestad. In 1957 tekende hij de prenten voor de Duitse vertaling van het boek ‘Die Bibel im Licht der Altertumforschung’, een wetenschappelijke studie van William Foxwell Albright. In 1962 kreeg hij de opdracht de vensters van de Martin Luherkerk in Hamburg-Alsterdorf te ontwerpen. Met groot succes, want in de jaren daarna kreeg hij meerdere soortgelijke opdrachten. In de zeventiger jaren maakte hij nieuwe studiereizen naar Griekenland en Italië. Vooral het carnaval in Venetië zou een belangrijke inspiratiebron blijken te zijn. Op latere leeftijd legde Edelmann zich ook nog toe op het vervaardigen van bronzen beelden. Met al zijn olieverfschilderijen, bronzen beelden, grafische prenten en aquarellen liet Edelmann zich zien als een van de veelzijdigste kunstenaars van zijn generatie.

Bovenste rij: havenschilderijen van respectievelijk Hamburg, Amsterdam en Spanje. Middelste rij: Door Edelmann ontworpen kerkvensters. Onderste rij: ‘Staatsbegrafenis’, uit de zeventiger jaren.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “HANNO EDELMANN

  1. Pingback: HANNO EDELMANN | MUIZENEST

  2. Pingback: HANNO EDELMANN | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: