ODALISKEN – 015

Georg Vilhelm Pauli (Jönköping, 2 juli 1855 – Stockholm, 28 november 1935) was een Zweeds schilder. Rond 1900 was hij samen met Carl Larsson de belangrijkste vertegenwoordiger van de Zweedse wandschilderkunst. Pauli was de zoon van apotheker en parfumfabrikant August Ferdinand Pauli (1815-1904) en Maria Laurentia Augusta Gagner. Het geslacht Pauli is oorspronkelijk afkomstig uit Italië en werd in 1625 verheven in de Zweedse adelstand. In 1887 trouwde Georg Pauli met Hanna Hirsch, die ook als kunstenaar werkzaam was. Georg Pauli woonde van 1905 tot aan zijn dood in Storängen, Nacka, in de directe omgeving van Stockholm. Georg Pauli studeerde aan de kunstacademie in Stockholm, daarna in Parijs en Italië. Hij heeft veel studiereizen naar het buitenland ondernomen. Hij heeft zich veel beziggehouden met wandschilderkunst, waarbij Pierre Puvis de Chavannes als groot voorbeeld gold. Belangrijke plaatsen die hij voorzag van fresco’s zijn het voormalige Kunstmuseum van Göteborg (tegenwoordig Göteborgs Stadsmuseum), Prins Eugens Waldemarsudde in Stockholm en het hoofdkantoor van Handelsbanken, eveneens in Stockholm. Daarnaast heeft hij – zonder succes – deelgenomen aan de ontwerpwedstrijd voor de decoratie van de hal van het Nationalmuseum in Stockholm. Carl Larsson kreeg uiteindelijk de opdracht dit museum van wandschilderingen te voorzien. Rond 1910 verandert de stijl waarin Pauli werkt, wanneer hij in de toen actuele kubistische stijl gaat werken. Tot dan toe waren zijn werken het beste meestal als neo-impressionistisch en symbolistisch te kwalificeren. Ondanks zijn stijlomslag is hij de principes van Puvis de Chavannes ten aanzien van decoratieve wandschilderkunst altijd trouw gebleven. Dit komt in het bijzonder tot uitdrukking in de talrijke publicaties die hij heeft geschreven over wandschilderkunst. Naast beeldend kunstenaar was Pauli steeds betrokken bij het kunstdebat in de periode 1890 – 1935. Verder was Pauli boekillustrator, onder andere van Selma Lagerlöfs Gösta Berglings saga. Hieronder ‘Het Romeinse Bad’ uit 1881.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: