ZZ EN DE MASKERS

ZZ en de Maskers was een Nederlandse beatband uit de jaren zestig. De zanger en oprichter van de muziekgroep was Bob Bouber. Hun optredens werden gekenmerkt door de Zorromaskers die de groepsleden droegen. De groep wordt beschouwd als een van de pioniers in de Nederlandse popcultuur. De band ontstond eind 1962 toen de Apron Strings reageerden op een advertentie voor een begeleidingsgroep van Bob Bouber, de artiestennaam van Boris Blom. Bouber, alias ZZ, bedacht het concept ZZ & De Maskers, waarbij aanvankelijk alle bandleden en later alleen de instrumentalisten met Zorromaskers optraden. De groep maakte aanvankelijk Nederlandstalige rock met nummers als Dracula, Ik heb genoeg van jou en Trek het je niet aan. Daarnaast werden er instrumentale nummers uitgebracht. Jan de Hont was de solist op deze nummers, waarvan La Comparsa de bekendste is. Later richtten ze zich meer op rhythm-and-blues. Geïnspireerd door de Britse beatmuziek nam de groep vanaf het begin ook Engelstalige nummers op, zoals Sloppin’ in Las Vegas en de cover Cheat, cheat, cheat. In de zomer van 1964 traden ZZ & de Maskers gedurende drie maanden met succes op in Palais de Danse in Scheveningen. In 1965 werd er een single uitgebracht met Chubby Checker: Stoppin’ in Las Vegas, een aangepaste versie van Sloppin’ in Las Vegas. Daarna vertrok de groep naar Engeland. Na enkele optredens in Londen, werd vervolgens drie weken opgetreden in het Workingmen’s Clubs-circuit in de omgeving van Manchester. De Engelse beatscene liep echter niet erg warm voor de naar Engelse begrippen wat achterhaalde stijl van ZZ & de Maskers. Ook een optreden voor Granada Television kreeg weinig respons. De optredens werden over het algemeen met instemming ontvangen, maar van een succes zoals in Nederland is geen sprake. Dat alles deed de onderlinge sfeer in de groep, toch al gespannen door oplopende meningsverschillen tussen Jan de Hont en Bob Bouber, geen goed. Na terugkomst in Nederland ontving de band een Edison. Tijdens het al geplande tweede zomeroptreden (1965) in Palais de Dance, verliet Bouber de band. In 1966 kwamen ZZ & De Maskers nog eenmaal voltallig bij elkaar in het Haagse Congresgebouw voor een optreden met Ik heb genoeg van jou bij de uitreiking van de Edison. Na het uiteengaan werd overeengekomen dat de band zonder Bouber zou doorgaan als De Maskers. Mooie nummers hebben ze maakt, maar de allermooiste? Natuurlijk: La Comparsa.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: