MARCO MINNAARD

251
Marco Minnaard
*Wemeldinge, 11 april 1989

Tourresultaten:
2017: 40e op 1u48’11” na winnaar Chris Froome (GB).
.
.
De achttien WorldTour-ploegen nemen ieder jaar verplicht deel aan de door de UCI aangewezen wedstrijden met daarbij de drie grote ronden, de bekende klassiekers en nog een aantal kleinere rittenkoersen en eendagswedstrijden. De organisaties van die 37 koersen hebben het recht om daarnaast enkele ProContinental-teams uit te nodigen door middel van een zogeheten wildcard. De ASO doet als organisator van de Tour de France altijd een beroep op twee of drie ProContinental-ploegen uit Frankrijk zelf, om in eigen land de belangstelling zo groot mogelijk te houden. Daarnaast mogen de beste ploegen uit de op een na hoogste categorie op grond van hun prestaties hopen op een uitnodiging. In 2009 viel die eer te beurt aan de Nederlandse Skil-Shimanoploeg en in 2017 werd de Belgische ploeg Wanty-Groupe Gobert uitgenodigd om deel te nemen.

Doorgaans bestaat zo’n ploeg uit negen onbekende renners, die de opdracht krijgen om ter wille van de sponsor zo veel mogelijk publiciteit te genereren. Een toppositie in het klassement zit er niet in, een etappezege doorgaans ook niet, maar wel is er elke dag de mogelijkheid om mee te gaan in een vroege ontsnapping om urenlang binnen het bereik van de camera’s te zijn, die de beelden bij miljoenen kijkers in de hele wereld afleveren. Niet dat het veel helpt, want hoewel de renners van de Belgische formatie tijdens de Tour van 2017 bijna dagelijks in beeld waren, zullen maar weinig mensen weten dat Wanty een groot amoveerbedrijf is dat gebouwen sloopt om daarna de grond weer bouwrijp te maken en dat Groupe Gobert een productie- en handelsbedrijf in bouwmaterialen is. De mensen die wel weten waar die namen voor staan, zullen die kennis waarschijnlijk niet door de wielersport hebben opgedaan.

Toen eind juni 2017 de selectie voor de Tour de France werd bekendgemaakt, stond daar onverwacht een Nederlander bij. Zelfs de meest doorgewinterde wielerliefhebbers moesten even nakijken wie die onbekende Marco Minnaard is. Via internet kwamen ze te weten dat deze renner uit het Zeeuwse Wemeldinge pas zes jaar wielrenner is en in 2017 winnaar was van Rhône-Alpes Isère, een etappewedstrijd van vier dagen in de Franse Alpen. Het is een koers van de tweede categorie, maar er stonden toch bekende namen op de deelnemerslijst, zoals Perriq Quemmeneur, Thierry Hupond en Thomas Voeckler. Aan dit soort wedstrijden, hoe lastig ze ook zijn, wordt buiten Frankrijk nauwelijks aandacht besteed. Daarom was het debuut van de 28-jarige Zeeuw in de Tour niet meer dan een kennisgeving, maar in de laatste twee weken werd hij een aangename verrassing. Want Marco liet zich zien, ging in de bergetappes in de aanval en zat steeds in de grote kopgroepen van dertig, veertig renners waar de Tour van 2017 het patent op had. Hij kon op die dagen lang mee, tot de tenoren de regie namen en hij moest passen. Maar hij eindigde steevast met weinig tijdverlies bij de eerste dertig en eindigde in Parijs als tweede van de twaalf overgebleven Nederlanders op een knappe veertigste plaats.

Wie als wielerliefhebber de plaatsnaam Wemeldinge hoort of leest, denkt direct aan Cees Priem, de vroegere Tourrenner en roemruchte ploegleider van de TVM-ploeg uit de jaren tachtig en negentig. Maar de twee kennen elkaar niet eens. Wel kent Marco Jan Raas, die een paar dorpen verder woont, want de vroegere klassiekerspecialist is een kennis van Jan Minnaard, de vader van Marco, in het dagelijkse leven aannemer van kabelwerken. Jan was ook wielrenner en toen Marco nog maar een klein ventje was, stonden in de schuur zijn racefiets en zijn mountainbike. De jongen keek zijn ogen uit, vooral naar die mountainbike. Toen hij tien jaar was, had hij ook zo’n ding en werd hij lid van een vereniging waar alleen aan MTB wordt gedaan. Pas toen hij een aantal jaren later overstapte naar RTC Theo Middelkamp in Goes, ging hij ook op de racefiets trainen. Bij de club reed hij weleens een koersje, maar de mountainbike had toch prioriteit. Hij doorliep het vwo en deed met succes examen, met de bedoeling zijn verdere leven in het familiebedrijf te gaan werken. Maar hij ontwikkelde zich tot een succesvolle mountainbiker en besloot het een aantal jaren als beroepssporter te proberen. Mocht het niet lukken, dan was er een alternatief.

“Ik was als mountainbiker geen wereldtop, maar in Nederland behoorde ik wel bij de beteren. Ik ben voor ons land uitgekomen op Europese en wereldkampioenschappen en wedstrijden om de wereldbeker en kwam op enig moment in het MTB-team van Rabobank. Daar kwam ik in contact met de jongens van het opleidingsteam en die hebben me overgehaald om het ook eens op de weg te proberen. Ik heb een klassieker gereden en meegedaan aan het Nederlands kampioenschap en dat ging gelijk goed. Als gevolg daarvan vroeg Piet Kuijs, een van de coaches van het opleidingsteam, me eens te komen praten. Hij deed me een voorstel en dat zag ik direct zitten. Zo ben ik in 2011 wegrenner geworden en heb ik afscheid genomen van het mountainbiken. Ik was toen al 22 jaar en moest als wegrenner nog alles leren. Ik had moeite met de afstanden en het lezen van de koers ging me ook niet zo best af. Ik vloog er altijd in en kwam er dan in de finale niet aan te pas. Ik moest leren om mijn krachten te verdelen en in de koers de signalen te herkennen die bepalend zijn. Maar ik moest ook mezelf en mijn mogelijkheden leren kennen. Iedere goede mountainbiker kan goed sturen en die stuurvastheid is in een peloton wegrenners een groot voordeel. Ik bleek ook aardig te kunnen klimmen.”

Na twee jaar bij Rabobank, kwam de vraag hoe het verder moest met de wielercarrière van Marco. Hij had in die periode alleen maar geleerd en wat ervaring opgedaan, maar was als wielrenner nog een onbeschreven blad, eentje zonder erelijst. Er kwam hulp uit onverwachte hoek. Jan Raas, de kluizenaar van ’s-Heerenhoek, bleek na een telefoontje van Jan Minnaard bereid om een goed woordje voor Marco te doen bij Hilaire Van Der Schueren. Die was jarenlang assistent-ploegleider geweest bij de ploegen waar Raas leiding aan gaf, voor hij in 1996 in het Rabobank-project stapte. De Belg was na de scheiding doorgegaan als ploegleider van kleine Belgische ploegen, maar was weer in de schijnwerpers gekomen als ploegleider bij Vacansoleil-DCM. Nadat die sponsor was afgehaakt, was hij verder gegaan met Wanty-Groupe Gobert, een formatie met voor het merendeel Belgische renners. Na het telefoontje van Raas kwam daar in 2014 een Nederlander bij: Marco Minnaard.

“Het is een vrij onbekende ploeg, zeker in Nederland. Begin 2017 was de ploeg bij ons even in het nieuws toen Lieuwe Westra er tekende, nadat hij zijn contract bij Astana had ingeleverd. Maar toen Lieuwe toch niet kwam, werd het weer stil. Daarom zijn Wesley Kreder en ik de enige Nederlanders in een ploeg met veel Belgen, wat Fransen, een paar Italianen, een Brit en een Nieuw-Zeelander. Het ging goed en behalve die zege in Rhône-Alpes heb ik nog wat ereplaatsen gereden. In 2014 werd ik vierde in de Tour de Vendée en in 2016 zevende in de Ronde van Noorwegen, waar Pieter Weening het eindklassement won. Ik heb in die vier jaar bij Wanty ieder jaar stappen gemaakt, maar door het rijden van de Tour ben ik nu ineens bekend. In de Tour is het goed gegaan en dat is voor mij het bewijs dat ik het niveau van de WorldTour aan kan. Dat had ik niet gedacht, want ik was bang dat ik er in de laatste week helemaal doorheen zou zakken. Maar het tegendeel was waar. Ik kreeg in die pittige laatste dagen in de Alpen geen terugslag van betekenis. Daarom denk ik dat ik nog niet aan mijn top zit.”

Omdat er zich na zijn mooie optreden in de Tour de France van 2017 geen WorldTour-ploeg heeft gemeld om Marco in te lijven, heeft hij voor twee jaar bijgetekend bij Wanty-Groupe Gobert, in de hoop dat er weer een wildcard zal komen om in 2018 aan een grote ronde deel te nemen. Voorlopig is het plezier in het fietsen het belangrijkste voor Marco Minnaard, een vrijgezelle jongen die nog alle kanten op kan. We gaan vast nog van hem horen.

 

Fred van Slogteren
ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN, deel 1
1936-1971: Nederland ontdekt de Tour de France
december 2013 ;
winkelprijs € 24,95
ISBN 978.94.6217.066.7

Fred van Slogteren
ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN, deel 2
1972-1988: De jaren van overweldigend succes
december 2014 ;
winkelprijs € 24,95
ISBN 978.94.6217.067.4

Fred van Slogteren
ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN, deel 3
1987-2017: Er komen eindelijk weer vette jaren
december 2017 ;
winkelprijs € 29,95
ISBN 978.94.6217.068.1
.
.

NU MET KORTING TE BESTELLEN VIA HET SLOGBLOG

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: