JOHNNY HALLYDAY 1

Johnny Hallyday (Parijs, 15 juni 1943 – Marnes-la-Coquette, 6 december 2017) was een Frans zanger en acteur van Belgische afkomst. Johnny Hallyday werd als Jean-Philippe Smet geboren in Parijs, als zoon van de Belg Léon Smet en de Française Huguette Clerc (overleden september 2007). Kort na zijn geboorte gingen zijn ongehuwde ouders uiteen, waarna Jean-Philippe opgroeide bij zijn tante Hélène Mar. Hallyday wordt gezien als de Elvis Presley van de francofone wereld. Van zijn platen werden in totaal meer dan 110 miljoen exemplaren verkocht. Hij werd drie keer onderscheiden met diamant, 22 maal met platina en 40 keer met goud.

Hallyday’s eerste Nederlandse optreden in 1963 ontketende in het Concertgebouw in Amsterdam „een ware razernij” volgens het Algemeen Handelsblad destijds. Vergeleken bij België, Frankrijk, Zwitserland en Canada is de populariteit van Hallyday in Nederland nooit buitengewoon groot geweest. Ter illustratie: in Frankrijk had hij sinds 1960 42 nummer één-hits, in Nederland slechts twee, beiden in 1963. Ook wisten de meeste singles van Hallyday niet door te dringen tot de Nederlandse Top 40. Dit heeft te maken met het feit dat Nederland meer gericht is op de Angelsaksische muziekcultuur, waardoor aan Franstalige muziek slechts zo nu en dan aandacht geschonken wordt. Wel werd in 2009 en 2012 in de Nederlandse media aandacht besteed aan de gezondheid van Hallyday.[20] Zijn laatste optreden in Nederland dateert van november 1994, toen hij in een uitverkochte Paradiso nummers kwam zingen van zijn Engelstalige album Rough City.

Onder invloed van Elvis Presley in de jaren 50 begon hij muziek te maken. Hij koos voluit voor de Engels klinkende artiestennaam Johnny Hallyday, die voortkwam omdat zijn nicht op dat ogenblik een relatie had met een zekere Lee Halliday. In 1960 ontving hij zijn eerste platencontract en verscheen zijn eerste single Souvenirs, souvenirs en daaropvolgend zijn eerste album Hello Johnny. In het Frankrijk van begin jaren 60 bouwde hij een reputatie op van wilde rock-‘n-rollzanger en werd razend populair. In 1960 liep één van zijn concerten in Parijs zo uit de hand dat er gedurende enkele maanden een rockverbod van kracht was in de Franse hoofdstad. Hallyday vertrok tussen 1962 en 1963 naar Amerika voor nieuwe opnames. Hij verbleef in Nashville, waar hij in 1962 zijn album Sings America’s Rockin’ Hits uitbracht, bestaande uit covers van Amerikaanse liederen en het nummer Hold Back the Sun, een Engelstalige versie van zijn eerdere nummer 1-hit Retiens la nuit. In mei 1962 nam hij het album Nashville session 62 op, waarvan een aantal liedjes los werd uitgebracht als single voor de Britse en Amerikaanse markt. Het totale werk werd echter pas verenigd en uitgebracht op één album in 1990. In november 1963 stelde Hallyday de rockgroep Joey and the Showmen samen, bestaande uit onder meer gitarist Joey Gréco en drummer Bobbie Clarke, met wie hij tot mei 1964 rondtoerde door Frankrijk en de Verenigde Staten.

In 1963 scoorde hij met de ballade Tes tendres années, een vertaling van Tender Years van de countryzanger George Jones, dat in Frankrijk zijn vierde nummer 1 werd. Het liedje kwam ook bovenaan in de Nederlandse hitparade en behoorde met Pour moi la vie va commencer zijn grootste successen in de Lage Landen; beiden waren nummer één in de wekelijkse hitparade van Platennieuws en de Tijd voor Teenagers Top 10, voorlopers van de huidige Nederlandse Top 40. Daarmee was in Nederland zijn populariteit wel afgelopen. De Angelsaksische muziek overspoelde de muziekmarkt en dat is sindsdien niet meer veranderd. Er was amper meer behoefte aan Franse zangers en groepen, zeker niet als ze in de eigen taal zongen.

Johnny zal er niet wakker van hebben gelegen, want in zijn thuisland bleef hij ongekend populair en is hij (uitverkochte) concerten op poppodia en in voetbalstadions blijven geven. Hallyday toerde verschillende keren de wereld rond en leefde het leven zoals de etiquette dat voor echte rock-and-roll sterren voorschrijft: roken, drugs, excessief gebruik van alcohol, vrouwen, vijf huwelijken, uitputtende tournees (in 2012 was hij na een al vijftigjarige carrière nog steeds de best betaalde artiest in Frankrijk), affaires, belastingperikelen.

Johnny Hallyday overleed op 6 december 2017 op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Drie dagen later vond in Parijs een afscheidsbijeenkomst plaats. De witte kist met het lichaam van Hallyday werd onder toezicht van 1.500 agenten en onder belangstelling van tienduizenden toeschouwers met een escorte van zo’n 600 motorrijders van de Arc de Triomphe via de Avenue des Champs-Élysées naar La Madeleine gereden. Voor de kerk werd door de Franse president Emmanuel Macron een toespraak gehouden en speelde de band van Hallyday enkele nummers. De politie schatte dat tussen de 800.000 en een miljoen mensen waren afgekomen op de rouwstoet. De ceremonie werd ook rechtstreeks uitgezonden op verschillende Franse tv-zenders, die voor de gelegenheid hun uitzendschema hadden aangepast. Op de dag van zijn overlijden werden zijn liedjes in de Brusselse metro uitgezonden en op de Grote Markt van Brussel werd een huldeavond geïmproviseerd, waarop honderden aanwezigen liederen van Hallyday zongen. Hij werd begraven op het eiland Sint-Bartholomeus waar hij een villa had.

Op 26 oktober 1965 bracht hij Le Pénitencier uit, zijn versie van House of the Rising Sun blijft behoren tot het bekendste werk uit zijn carrière. Terecht, want het is een fenomenale vertolking. Hallyday trouwde op 12 april 1965 met Sylvie Vartan, een zangeres van Bulgaarse afkomst. Ter ere daarvan bracht Johnny een nummer uit om de wereld te laten weten dat het leven nu pas echt voor hem begon: Pour moi la vie va commencer.
.

.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: