RAYMOND CHEVREUILLE

Raymond Chevreuille (Watermaal-Bosvoorde, 17 november 1901 – Montigny-le-Tilleul, 9 mei 1976) was een Belgisch componist. Hij begon zijn muzikale studies aan de muziekschool van Sint-Joost-ten-Noode en studeerde korte tijd harmonie bij Gabriel Minet en François Rasse aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, maar was als componist voornamelijk autodidact. Na zijn studie werd hij leraar aan de muziekschool in Sint-Joost-ten-Noode. In 1936 werd hij door het Nationaal Instituut van de Radio-Omroep aangesteld als geluidstechnicus. In 1956 werd hij er directeur van de Franstalige programma’s. Deze functie voerde hij uit tot aan zijn pensioen in 1966.

Als componist werd Chevreuille beïnvloed door de Tweede Weense School en zijn werk vertoont soms gelijkenis met de stijl van Alban Berg. Het merendeel van zijn oeuvre bestond uit orkestwerken, maar ook componeerde hij voor de opera, het toneel en de radio. Hij kreeg internationale erkenning, onder meer door de hem in 1950 toegekende Italia-prijs en compositie-opdrachten voor het Pittsburgh Festival en het Koussivitzky-fonds. In 1952 was zijn tweede pianoconcert het verplichte werk voor de deelnemers aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Op 4 januari 1973 werd hij verkozen tot lid van de Koninklijke Academie van België. Overigens heeft hij een deel van zijn werken vernietigd; hij vond ze te veel lijken op de muziek van Igor Stravinsky, hij wilde liever richting Alban Berg.

Zijn werk De vuurslag, een bewerking van een sprookje van Hans Christian Andersen, was in 1952 op de Nederlandse radio te beluisteren. Het werd bijzonder geacht omdat Chevreuille een ‘normale’ muziekcompositie voorzag van radiofonische geluidseffecten. Zo werd een eerder opgenomen stuk voor orkest (33 toeren) op een sneller tempo (78 toeren) afgespeeld, waarbij er qua klank weer een orkestklank aan werd toegevoegd. Het is geschreven voor sopraan, declamator, koor en orkest en tape. Zijn Short Symphony (de 4e Symphonie) werd in 1956 in het kader van het Holland Festival uitgevoerd door het Groot Symfonieorkest van de Belgische Nationale Radio Omroep.

Hier deze 4e symfonie van Chevreuille, die inderdaad nogal wat weg heeft van Stravinsky. Gelukkig heeft hij dit werk niet vernietigd, want ik vindt het wel mooi.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: