LEO KOTTKE

Leo Kottke (11 september 1945, Athens, Georgia) is singer-songwriter en een virtuoos op de akoestische gitaar. In de zeventiger jaren werd hij vaak genoemd als ’s wereld beste gitaarspeler, voor wat zo’n volstrekt subjectieve verkiezing waard is. In elk geval, hij werd in hetzelfde rijtje genoemd als grootheden van Eric Clapton, Jan Akkerman en anderen die alleen op de electrische gitaar schitterden. Leo Kottke was vooral bekend vanwege zijn bijna onnavolgbare fingerpicking, waarin hij diverse muziekstijlen wist te verenigen. Die intensieve manier van spelen kostte hem bijna zijn carrière toen hij in de tachtiger jaren steeds meer last kreeg van tendinitis en zijn stijl drastisch moest aanpassen. Daarbij werd hij gedeeltelijk doof, wat je eerder zou verwachten bij iemand die electrisch gitaar in een hardrock-band speelt. Ook niet erg handig voor een muzikant, maar ook dit obstakel wist hij te overwinnen. Hij heeft een mooie warme bariton, hoewel hij de eigen stem in het verleden ooit eens omschreef als het geluid van “geese farts on a muggy day”. In concert pleegt Kottke zijn uitvoering rijkelijk te voorzien van humoristische en soms bizarre monologen. Een van de nummers waarin zijn virtuositeit goed tot uiting komt is een nummer dat oorspronkelijk van de The Byrds afkomstig is en op een verkapte manier gaat over het genot van verdovende middelen (toen men daar alleen nog maar halleluja-verhalen over had): Eight Miles High.

.

.

Advertentie
Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “LEO KOTTKE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: