FÉLIX GOETHALS

Félix Goethals is een Frans wielrenner, die op 14 januari 1891werd geboren in Rinxent, een piepkleine gemeente in het departement Pas-de-Calais die op dat moment enkele honderden inwoners telde. De officiële Nederlandse benaming valt het plaatsje is Erningsem. Vanaf de 12e eeuw had men de namen Renningeshem, Erningasem, Rinninghessem, Renningesem geschreven; vervolgens werd de plaats Rinquesent genoemd. De huidige naam is een fonetische nabootsing daarvan in het Frans. Hij overleed op 24 september 1962 in Capinghem (in het Nederlands: Kampingem),een al even kleine gemeente die die uitmaakt van het arrondissement Rijssel. Gezien zijn naam en woonplaatsen mag men vermoeden dat Félix ook Nederlands sprak of in elk geval verstond, maar zeker is dat allerminst.

Goethals was profwielrenner in 1913 en 1914 en na de Eerste Wereldoorlog van 1919 tot 1926.Voor de oorlog reed hij als individueel renner. In 1913 won hij het Circuit de Champagne, een koers met vertrek en aankomst in Reims en op 8 juni 1913 was hij de winnaar van de zware koers Paris-Cambrai, van de hoofdstad naar zijn geboortestreek. In 1914 zijn geen overwinningen van hem bekend. De oorlog belemmerde vervolgens zijn carrière. Pas in 1919 kan hij als 28-jarige weer aan wedstrijden deelnemen.

In 1919 doet hij voor de eerste maal mee aan de Tour de France. Hij moet weliswaar in de 10e etappe opgeven, maar met allemaal goede plaatsen in de voorgaande negen etappes (respectievelijk 13, 9e, 4e, 11e, 16e, 14e, 14e, 9e en 8e) weet de onafhankelijke coureur toch indruk te maken . In de twee daarop volgende jaren rijdt hij voor de Franse ploeg La Sportive, waarvan onder meer de latere Tourwinnaars Henri Pelissier, Philippe Thys en Firmin Albot in waren ondergebracht. In 1920 won Goethals één etappe en werd 9e in het eindklassement; in 1921 eindigde hij een plaatsje lager in de eindstand, maar wist gij de 11e, 14e en 15e etappe te winnen.
Goede resultaten maar om onbekende redenen reed Goethals in 1922 weer als individueel mee. Buiten ploegverband zijn de resultaten in de vijf etappes die hij meedeed niet al te best.
In de periode 1923-1926 maakt hij deel uit van de ploeg Thomann-Dunlop, met onder meer de Luxemburgse Tourwinnaar Nicolas Frantz en de Belg Theo Beeckman. In die vier jaar weet hij nogmaals drie etappes In de Tour te winnen. In 1923 wordt hij 13e in het eindklassement, In 1924 rijdt hij zijn laatste Tour de France en wordt hij 25e in de eindrangschikking.

Behalve behalve etappeoverwinningen en eindklasseringen is weinig van Goethals bekend. Maar gelukkig hebben we de beelden.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: