GOLDEN EARRING

Vanavond speelt mijn favoriete Nederlandse bands in Zwolle en daar gaan we eens lekker van genieten. Golden Earring heeft een unieke plaats in de Nederlandse popmuziek. De band scoort met Radar Love en Twilight Zone twee wereldhits. Zowel in de jaren zestig, zeventig als tachtig wordt er getoerd in de Verenigde Staten. Na het single- en lp-debuut in 1965 blijft de band in de decennia die volgen nieuw werk uitbrengen, met Tits ’n Ass uit 2012 als het meest recente wapenfeit. De klassieke bezetting van de band ontstaat in 1970 en is nog altijd in ongewijzigde vorm bij elkaar. Golden Earring treedt nog altijd elke maand op, in vrijwel altijd uitverkochte zalen, feesttenten en theaters, met elektrische en akoestische shows. Geen enkele andere Nederlandse band die ook maar in de buurt van deze statistieken komt.

Het lijkt er lang op dat Millbrook USA de onbedoelde zwanenzang van de band wordt. De band heeft de handen vol aan de optredens, terwijl de teloorgang van de muziekindustrie ook niet inspireert om de studio te betrekken. Toch is het precies dat wat de band doet. In 2011 strijkt de Golden Earring neer in de State Of The Ark studio in Londen en neemt daar met de van de Rolling Stones bekende producer Chris Kimsey een gloednieuw studioalbum op. Het wordt in het voorjaar van 2012, tijdens een show in een stampvolle Amsterdamse pop-zaal Paradiso aan het publiek gepresenteerd. De Golden Earring laat het zogenaamde 50-jarige jubileum op een voor de band kenmerkende wijze aan zich voorbij gaan. In plaats daarvan verrast het de schare fans met een opvallend gespierd klinkend album Tits ‘n Ass. En zorgt de brutale titel zelfs voor enige ouderwetse commotie.

De band is terug, zonder ooit echt weggeweest te zijn. De reacties op het album zijn heel positief. Tits ’n Ass, dat zowel digitaal als op vinyl verschijnt, schopt het uiteindelijk tot de eerste plaats van de albumlijst. Nieuwe songs als Identical en Still Got the Keys to My First Cadillac nestelen zich al snel in de setlist van de band. Nostalgie wordt zo opnieuw op veilige afstand gehouden. De vitale shows, waar verschillende generaties Earring-fans samenkomen, bewijzen bovendien dat ruim vijftig jaar na het prille begin Golden Earring nog altijd een Nederlandse topformatie is. Golden Earring is vooral een band die met zichtbaar plezier op het podium staat. Nog altijd. Elke avond weer. En het kwartet lijkt niet van plan daar binnenkort afscheid van te nemen. Een van de mooiste livenummers: Mad love is coming.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “GOLDEN EARRING

  1. Pingback: GOLDEN EARRING | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: