RICK WAKEMAN

Richard Christopher Wakeman (Perivale, West-Londen, 18 mei 1949) is een Britse muzikant. Hij wordt beschouwd als een van de meest virtuoze pianisten (en bespeler van andere toetsinstrumenten) binnen de popmuziek. Zijn muzikale leven begint met een studie piano, klarinet en orkestratie en moderne muziek aan het Royal College of Music in Londen. Maar na anderhalf jaar vond hij het genoeg en werd hij sessiemuzikant. Hij is de man die het intro verzorgde van Morning Has Broken van Cat Stevens, speelt mee met albums van Brotherhood of Man, T. Rex, Black Sabbath, Ozzy Osbourne en David Bowie (‘Mellotron’ op Space Oddity). In 1971, na zijn eerste soloalbum opgenomen te hebben, lonkt Yes. Yes was toen al wereldwijd bekend en de Strawbs, het bandje waar hij op dat moment in speelde, stonden nog in de kinderschoenen. De keuze was eenvoudig. Hij volgt Tony Kaye op, die Yes verliet omdat hij alleen de “klassieke” instrumenten wilde bespelen. Rick Wakeman heeft dan alles mee: de evolutie binnen de synthesizers en aanverwante instrumenten is enorm en de stroming progressieve rock is enorm populair. Zijn eerste bijdragen zijn te vinden op het album Fragile, vervolgens komen Close To The Edge (zijn lievelingsalbum) en Tales From Topographic Oceans; alles leidend tot een van de beroemdste livealbums: de drievoudige lp Yessongs. Al gedurende zijn verblijf in Yes begint Wakeman meer soloalbums op te nemen. Zijn tweede The Six Wives of Henry VIII is eigenlijk een verplichting uit zijn tijd met Strawbs’ platenmaatschappij A & M Records; zij hadden gegokt op meer albums met hem. Wakeman moest nog een vierde afleveren. Het album wordt ingespeeld door leden van Strawbs en Yes. Wakeman heeft een eindeloze reeks albums opgenomen, met zeer wisselend succes en varierend van zeer experimenteel tot Richard Clayderman-achtige deuntjes. Een van de juweeltjes op al die albums is een ode aan wat we in Nederland Koning Winter noemen en in Engeland een wat alledaagser naam heeft: Jack Frost.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “RICK WAKEMAN

  1. Pingback: JACK FROST | Muizenest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: