FIOEN BLAISSE

Fioen Hetty Cornelia Blaisse-Kramer (Amsterdam, 4 februari 1932 – 29 februari 2012) was een Nederlands beeldhouwer en schilder. Blaisse volgde een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in haar geboorteplaats. In 1970 werd ze tijdens een reis door Tunesië gegrepen door het onderwerp van danseressen, sindsdien een terugkerend thema in haar werk. Zij was een van de eerste vier kunstenaars die een beeld maakten voor het project Beeldenroute Maliebaan in de Gemeente Utrecht. In 1979 kwam de Adviescommissie voor Beeldende Kunsten met het advies om een beeldenroute in de klassieke zin te verwezenlijken in Utrecht en wees daarvoor de Maliebaan aan. Waarschijnlijk in het licht van het feminisme werd besloten om alleen beelden van vrouwelijke kunstenaars te plaatsen. In 1983 werden de eerste vier beelden geplaatst. Inmiddels telt de beeldenroute zeventien beelden.
In 1998 ontving ze de Singer-prijs voor haar totale oeuvre. Van haar staan onder meer de volgende beelden in de openbare ruimte: (1970) Drie waterbuffels, Kastelenstraat in Amsterdam; (1972) Drie Waterbuffels, Bilthoven; (1979) Danseres in concentratie, Stadswandelpark in Eindhoven; (1982) Schrijdende Danseres met Tamboerijn, Sint-Oedenrode en Voortschrijdende danseres, Beeldenroute Maliebaan, Utrecht; (1985) Wind in de zeilen, Brielle; (1986) Schrijdende danseres met tamboerijn, Zwolle; (1988) Jansridder, Haarlem; (1990) Het onderweg zijn of Vrouw met vlinder, Nijmegen; (1992) Sint-Johannes de Evangelist, Ootmarsum en (2000) Danseres met tamboerijn, Amsterdam.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: