VLUCHTELINGEN EN ECONOMIE 2

vluchtelingenDe VS was het immigratieland van de wereld. De blanke Europeanen zochten er een betere toekomst of ontvluchtten hongersnood en vervolging, de zwarte Afrikanen werden er als slaaf naartoe gehaald. De VS is er een wereldmacht door geworden. Pas de laatste decennia is er weerstand tegen immigratie, met name die uit Zuid- en Midden-Amerika, veroorzaakt door het ontwrichtende buitenlandbeleid van de VS in haar achtertuin.
Na de Tweede Wereldoorlog werden Japan en Duitsland door de VS geholpen om een bloeiende economie te worden. Dat zou het beste wapen zijn tegen nieuwe oorlogszuchtige uitspattingen van die landen. De les van Versailles na de Eerste Wereldoorlog was geleerd. Een land zijn oorlogsschuld laten betalen leidt tot een nieuwe oorlog, want te zware bezuinigingen laten een land niet veel keus, behalve als je een klein land als Griekenland bent. Dus kregen Japan en Duitsland vele miljarden om hun economie weer op de been te brengen. Dat lukte uitstekend, behalve dat de Japanse economie is sinds de jaren 90 is gestagneerd. Abe strooit als een Draghi met gratis geld, maar het helpt niets. Duitsland is daarentegen de motor van de Europese economie geworden en gebleven. Waarom gaat het mis met Japan?
Japan kent geen immigratie, er spoelt geen vluchteling aan op hun kust. Duitsland heeft echter de meeste immigranten van heel Europa. Dit jaar verwacht Merkel 800.000 vluchtelingen. Na Duitsland is het Zweden dat de meeste vluchtelingen opvangt en ook de Zweedse economie behoort tot de bloeiendste van Europa.
Voor de “echte” vluchteling willen de meeste Nederlanders nog wel opvang regelen, maar voor de economische vluchteling niet. Gek, want bestond de massale emigratie in de jaren 50 van de vorige eeuw vanuit ons land naar Canada, de VS en Australië ook niet uit economische vluchtelingen? Nederlanders zitten blijkbaar anders in elkaar dan Spanjaarden, want de Spanjaarden weten nog goed hoe zij in het verleden als gastarbeider hun heil in o.a. Nederland zochten. Daarom hebben zij wat meer begrip voor de armen uit Afrika die nu hun financiële heil in Spanje zoeken. Overigens gaan er sinds de crisis in Spanje meer migranten terug dan erbij komen.
Van de anderhalf miljoen migranten in Europa in 2014 waren 200.000 met een bootje over de Middellandse Zee binnengekomen. Van hen was 40% economisch vluchteling.
Europa met een bevolking van 742,5 miljoen zou geen ruimte hebben voor die 80.000 “gelukszoekers”? Voor de economie zijn zij in elk geval een zegen gebleken. En ze zorgen ook nog voor compensatie van de weggevallen ontwikkelingshulp. Zij maken jaarlijks miljarden over naar hun land van oorsprong. Dat heet delen of solidariteit, in ons land verloren gegane begrippen.

Overgenomen van: Delinksekerk (2015, maar nog steeds actueel)

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: