JOAN BAEZ

Joan Chandos Báez (New York, 9 januari 1941) is een Amerikaanse folkzangeres en liedjesschrijfster die ook bekendstaat om haar actieve politieke betrokkenheid. Baez groeide op in een quaker-gezin, met een vader die afkomstig was uit Mexico en een Schotse moeder. Ze is vooral bekend geworden door haar songs tegen oorlog en voor vrijheid en burgerrechten voor iedereen. Een bekende song staat op het album ‘The Times They Are Changin’, dat is het nummer ‘With God On Our Side’, dat ze samen met Bob Dylan ten gehore bracht. Haar eerste album “Joan Baez” werd opgenomen in 1960 in de ballroom van het Manhattan Towers Hotel in New York. Baez debuteerde in 1959 op het eerste Newport Folk Festival, daar was zij in 2009 tijdens de vijftigste aflevering ook weer aanwezig voor een live-optreden. In 1969 trad ze op tijdens het beroemde Woodstock (muziekfestival). Van Baez zijn sinds 1960 40 albums en cd’s verschenen. Joan Baez geldt nog altijd als een van de prominentste leden van de protestgeneratie. Ze is nog steeds betrokken bij acties voor maatschappelijke rechtvaardigheid. In 2008 was zij in Londen om de verjaardag van Nelson Mandela een muzikaal tintje te geven. Gedurende haar lange carrière kreeg ze vele onderscheidingen, waaronder een groot aantal gouden platen en in 2007 de Grammy Lifetime Achievement Award.

Ik maakte met haar kennis op de Mulo, waar we een vooruitstrevende docent Muziek had. Ja jongens en meisjes, dat vak bestond in de zestiger jaren. Twee uur per week werden we onderwezen in de geschiedenis van de muziek, met veel klassieke muziek waarmee het merendeel van de arbeiderskinderen in de klas thuis nooit in aanmerking kwam. Ach, we hadden meer van dat soort vakken die vooral zeer leerzaam waren voor de individuele ontwikkeling. Allemaal afgeschaft die vakken in de loop der jaren. Welnu, die muziekleraar vond het een goed idee zo af en toe een van zijn twee lesuren te besteden aan muziek die door de leerlingen zelf werd uitgezocht. Het laat zich raden dat het merendeel aankwam met allerlei singles van The Beatles, The Rolling Stones en andere topacts. Ik meen dat ik zelf aankwam met twee singles van The Golden Earrings (zoals ze toen nog heette), mijn pas ontdekte favorieten. Iets wat ze nog steeds zijn. In die klas heb ik drie mooie soorten muziek ontdekt: de klassieke muziek die ik net al net noemde, jazzmuziek waarover ik volgende keer wat zal vertellen en folkrock. Een van mijn klasgenoten had namelijk een LP bij van Joan Baez en waar dat bij de meeste van mijn klasgenoten leidde tot ontevreden geschuifel op de stoelen (er heerste inderdaad nog discipline in de klas), sloeg bij mij de vonk direct over. Via Joan Baez was het een klein stapje naar Bob Dylan en dat bracht  een hele rij van andere artiesten in mijn blikveld. Vandaag Joan Baez, een nummer van een LP waarmee ze alleen songs van Bob Dylan vertolkt. Lekker lang: Sad-Eyed Lady Of The Lowlands.

.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “JOAN BAEZ

  1. Pingback: JOAN BAEZ | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: