EDWARD STEINCHEN (1)

Edward Jean Steichen (Bivange, 27 maart 1879 – West Redding, Connecticut, 25 maart 1973) was een in Luxemburg geboren Amerikaans fotograaf, schilder, galeriehouder en museumcurator. Steichen werd geboren in Luxemburg en emigreerde met zijn familie in 1881 naar de Verenigde Staten, waar zijn vader in een kopermijn ging werken. Op zijn veertiende ging hij in de leer als lithograaf en begon kort daarna met fotograferen. In 1900 ontmoette hij de beroemde fotograaf Alfred Stieglitz, die zijn vroege werk hoog schatte. Samen met Stieglitz en Frank Eugene richtte hij de bekende picturalistische foto-club Photo-Secession op en opende hij in 1905 de bekende „Galerie 291“ in New York City. In die periode verschenen ook diverse foto’s van hem in Stieglitz’ beroemde fototijdschrift Camera Work. Bijzondere bekendheid verwierf hij met een reeks foto’s van Auguste Rodin en zijn beeldhouwwerken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Steichen een poosje oorlogsfotograaf, na de oorlog wendde hij zich definitief af van het picturalisme en richtte zich vooral op mode- en glamourfotografie. Hij maakte talloze foto’s voor beroemde modetijdschriften als Vogue en Vanity Fair. In de periode tussen beide wereldoorlogen fotografeerde hij ook talloze prominenten, waaronder Greta Garbo en Marlene Dietrich. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde hij de fotografieafdeling van de Amerikaanse marine. Na de oorlog werd hij directeur van de fotografieafdeling van het New Yorkse Museum of Modern Art (MoMA).


Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “EDWARD STEINCHEN (1)

  1. Pingback: EDWARD STEINCHEN (2) | MUIZENEST

  2. Pingback: THE FAMILY OF MAN | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: