29 APRIL – HEINZ LEVY

Heinz Levy (Hannover, 29 april 1904 — Auschwitz, 31 maart 1944) was een Joods-Nederlandse amateurbokser die namens zijn vaderland eenmaal deelnam aan de Olympische Spelen. In 1924 toen Parijs gastheer was van de Olympische Spelen, verloor hij in de achtste finales (eerste ronde) bij het weltergewicht (tot 57 kilogram) van Joseph Salas uit de Verenigde Staten. In zijn actieve tijd was hij aangesloten bij Corbett in Amsterdam.

Levy was van beroep winkelier in pelterijen, wat vandaag de dag omschreven zou worden in dat hij handelde in bontjassen en andere bontartikelen. Hij was getrouwd met Henriëtte Levy-Gompers (geboren in Amsterdam, 5 maart 1908). Het echtpaar woorden aan de Prinsengracht 653 I te Amsterdam en had een dochtertje, Yolanda Natalie Levy (geboren te Amsterdam, 3 juli 1939). Moeder en dochtertje komen op 19 november 1943 in Auschwitz om het leven, Heinz sterft enkele maanden later. De beide ouders van Heinz en zijn zus Rena waren in 1943 in Sobibor al vermoord.

Van dit gezin Levy-Gomperts is ook een JOKOS-dossier (nummer 10015) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 7494/8049). Heinz Levy en zijn familieleden zijn opgenomen in het Joods Monument, waar alle 104.000 Nederlandse holocaust-slachtoffers worden herdacht die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: