PEET STOL

Peet Stol (Haarlem, 26 januari 1880 – Haarlem, 27 november 1956) kwam zijn hele voetballoopbaan uit voor HFC Haarlem. Hij maakte deel uit van het allereerste Nederlands elftal tijdens de interland tegen België op 30 april 1905. De wedstrijd werd met 4-1 gewonnen. Ten onrechte wordt soms dat Nederlandse doelpunt toegeschreven aan Peet Stol, maar dat berust dan op een verwisseling. De dubieuze eer het eerste eigen doelpunt van het Nederlands elftal te hebben gemaakt komt toe aan Ben Stom. Een verschrijving van Stom naar Stol is snel gemaakt. De vier Nederlandse doelpunten werden allemaal gemaakt door Eddy de Neve. De resterende ploeggenoten in die wedstrijd waren Reinier Beeuwkes, Bok de Korver, Rein Boomsma, Willy de Vos, Karel Gleenewinkel Kamperdijk, Dolf Kessler, Dirk Lotsy en Guus Lutjens.

Stol maakte ook deel uit van de Nederlandse ploeg in haar tweede interland, die op 14 mei 1905 op het terrein van Sparta Rotterdam werd gespeeld en met 4-0 van België werd gewonnen. In de ploeg was Dirk Lotsy vervangen door Willem Hesselink Vitesse. Lotsy zou pas vier jaar later weer terugkeren in het Nederlands elftal en nog negen interlands spelen in de jaren 1909-1914. Voor Hesselink bleef het de enige interland, want hij stopte om privé-redenen met voetbal om pas vijf jaar later de draad als veteraan weer op te pakken. 

Er was grote tevredenheid over het spel van Stol in de twee interlands. In beide wedstrijden kreeg zijn Belgische tegenstander, linksbuiten Charles Vanderstappen, geen schijn van kans. Toch besloot de Nederlandsche Elftal Commissie, die indertijd verantwoordelijk was voor de samenstelling van het elftal, dat het in het vervolg beter was Ben Stom van de linksbackplaats naar rechts te verschuiven. Voor Stol was geen plaats meer. Stol bleef dus op twee interlands staan. Wel speelde hij nog heel lang voor HFC Haarlem, waarvan hij in 1896 lid was geworden en ook zijn levenlang zou blijven. In Haarlem was Stol een heer van stand, die zelfs de fraaie bijnaam Don Pedro had. Hij was er werkzaam als accountant en diende de roodbroeken met het opzetten van een gedegen financiële administratie. Ook was hij decennialang secretaris en vice-voorzitter van de club.

Nederlandse elftal voor de interland Nederland – België.
Spelers, staand van links naar rechts: Reinier Beeuwkes, Willem Hesselink, Bok de Korver, Ben Stom en Dolf Kessler. Zittend: Rein Boomsma, Guus Lutjens, Eddy de Neve, Karel Gleenewinkel Kamperdijk, Peet Stol en Willy de Vos. Nederland – België (4-0), gespeeld op 14 mei 1905 op het Sparta-terrein te Rotterdam.
Opstelling: Reinier Beeuwkes (DFC), Peet Stol (Haarlem), Ben Stom (Velocitas Breda), Karel Gleenewinkel Kamperdijk (HBS), Bok de Korver (Sparta), Dolf Kessler (HVV, aanvoerder), Rein Boomsma (Sparta), Willem Hesselink (Vitesse), Eddy de Neve (Velocitas Breda), Guus Lutjens (Velocitas Breda) en Willy de Vos (DFC).

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: