SIMON DUPREE AND THE BIG SOUND

r-1-simon-dupree-the-big-soundSimon Dupree and the Big Sound was een Britse psychedelische rockband die bestond uit drie broers uit Schotland: Derek Shulman (1947, zang), Phil Shulman (1937-zang, saxofoon en trompet) en Ray Shulman (1949-gitaar, viool, trompet en zang). Nadat de groep in 1969 er de brui aan gaf omdat men ontevreden was over de muzikale koers waartoe ze blijkbaar werden gedwongen, vormde de broertjes de progressieve rockgroep Gentle Giant, waarmee ze aanmerkelijk meer succes hadden. De Shulman-broers begonnen in hun geboortestad Portsmouth eerst onder namen als The Howling Wolves en The Road Runners, voordat ze begin 1966 de naam Simon Dupree and the Big Sound aannamen. De groep werd toen uitgebreid met Peter O’Flaherty (basgitaar), Eric Hine (keyboards) en Tony Ransley (drums). In deze samenstelling was de groep minder georiënteerd op de oorspronkelijke rhytm-and-blues van Howlin’ Wolf en Bo Diddley en werd gekozen voor een repertoire van Wilson Pickett, Don Covay en Otis Redding. Nadat de eerste singles allemaal flopte, werd begin 1967 een meer psychedelische koers ingegaan en dat leidde iets verderop in het jaar tot een grote hit: Kites. De opvolgers deden echter maar weinig en de muzikanten waren uitermate ontevreden over de eigen muziek. In 1969 gaven ze er gefrustreerd de brui aan en stichtte een nieuwe groep, Gentle Giant. Een groep met een grote naam vanwege de ingewikkelde nummers en een beperkte, maar zeer trouwe schare fans.
Nog een aardig feitje over Simon Dupree and The Big Sound. Voor hun tour in 1967 moest toetsenist Eric Hine verstek laten gaan en hij werd vervangen door ene Reginald Dwight. Die werd later bijna permanent lid van de groep, maar het ging mis toen de groep beleefd liet weten af te zien van het opnemen van een van de nummers die Dwight had geschreven. Ze moesten hartelijk lachen toen die rare snijboon van een Reginald Dwight aankondigde een eigen carrière na te gaan streven en daarvoor de naam Elton John koos.
Simon Dupree and The Big Sound had maar één hit, maar dan ook een wel erg mooie, dus wat kunnen we anders draaien dan: Kites.

 

klik op de foto

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: