LOUIS CYR – DE STERKSTE MAN TER WERELD

De Canadees Louis Cyr mag op geen enkel lijstje van sterke mannen ontbreken. Sterker nog, hij behoort overal op nummer 1 te staan. Louis Cyr werd door alle experts gezien als de sterkste man die ooit geleefd had. Cyr was op zijn best tussen 1895 en 1902; hij woog in zijn gloriejaren 135 kilo bij een lengte van bijna 1.80 meter. Zijn lichaamskracht was gigantisch. In de back-lift, het gewicht dat iemand met zijn rug naar boven kan brengen, had hij het record staan van meer dan 2.100 kg. Volgens getuigen kostte deze lift hem echter weinig moeite, dus hij had nog veel meer kunnen tillen. Op zijn top was hij in elke krachtstunt onverslaanbaar. Hij werd door krachtatleten van over de hele wereld uitgedaagd, maar niemand kwam bij zijn ongelooflijke kracht in de buurt. Cyr was opgegroeid met het motto: ”Veel eten is kracht” en was dus zowel in kracht als in eetlust onverslaanbaar. Wat zeer indrukwekkend was: hij deed bijna elke lift in slow motion. Geen enorme explosie, zoals je tegenwoordig ziet in het gewichtheffen, maar rustig en puur op kracht van de spieren.

Enkele van zijn beste prestaties:

1. Het vasthouden van een haltergewicht van 50 kg met de rechterarm, in horizontaal gestrekte positie;
2. Het liften met 1 arm, 36 keer een gewicht van 60kg;
3. Hij tilde een vat cement van meer dan 180 kilo op zijn schouder, met één arm;
4. Clean, gevolgd door een langzame military press met 160 kg;
5. Clean and press, een haltergewicht van 110 kilo met zijn rechterarm. Het handvat van dit gewicht was echter zo dik, dat veel van de sterkste mannen ter wereld al moeite hadden om dit te deadliften;
6. Hij tilde een gewichtblok van meer dan 225 kilo met één vinger van de grond, aan een ring die boven aan het blok zat.

Volgens verslagen uit die tijd had hij nog veel meer indrukwekkende prestaties. Doordat sommige van die stunts echter niet goed gedocumenteerd zijn en omdat bepaalde technieken die ze toen hadden waarschijnlijk niet helemaal overeen komen met wat we nu doen, staan die vaak niet in allerlei rijtjes met prestaties van Cyr. Zo wordt in verschillende verhalen vertelt dat hij meer dan 800 kg kon deadliften, het is echter niet waarschijnlijk dat dat om dezelfde deadlift-oefening gaat die we tegenwoordig gebruiken. Louis Cyr stierf in 1912 op 48 jarige leeftijd door een ernstige nierziekte. In onderstaande korte filmpje wordt meer over zijn leven en prestaties vermeld. In 2013 werd over zijn leven een mooie film uitgebracht.
.

.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: