MOONDOG

moondogMoondog was de artiestennaam van Louis T. Hardin (Marysville, Kansas, 26 mei 1916 – Münster, Duitsland, 8 september 1999), een Amerikaans componist, musicus en dichter. Behalve nieuwe muziek vond hij ook nieuwe instrumenten uit, hoewel hij blind was. Op zijn vijfde jaar reeds speelde hij drums op een zelfgemaakt instrument. Op zijn zestiende werd hij blind door de ontploffing van een dynamietstaaf. Daarna werd hij autodidactisch geschoold, met een speciale interesse in de muziek van de Indianen. Vanaf ca. 1950 tot 1974 verbleef Moondog als straatmuzikant in New York, op 53st Street en 6th Avenue. Meestal was hij als Viking gekleed. Later werd zijn uitmonstering nog meer buitenissig. Hij verkocht zijn eigen gedichten. Hij verkreeg in de loop der tijd bekendheid bij diverse jazzmusici als Charlie Parker. Zijn muzikale werk werd erkend door Artur Rodzinski, dirigent van de New York Philharmonic. Moondog bracht enige platen uit, waaronder samen met actrice Julie Andrews een vertelling voor kinderen. Eind jaren 60 bracht hij een LP uit op Columbia Records, met de track Stamping Ground, waarop hij een van zijn aforismen ten beste geeft: “Machines were mice and men were lions once upon a time. But now that it’s the opposite it’s twice upon a time”. Een single met een nieuwe opname ervan verscheen in 1970 als promotie voor het Holland Pop Festival in Rotterdam met het programma van het festival op de hoes van de single; de titel werd ook gebruikt voor een film over het festival. Toen het nummer weer te horen was in de soundtrack van de film The Big Lebowski in 1998, veroorzaakte dat een opleving in de belangstelling voor zijn werk. Er is dan ook nog steeds een aan hen gewijde website. Hij was ook de uitvinder van nieuwe muziekinstrumenten als de ‘Oo’ (een soort kleine harp) en de ‘Trimba’, een percussie-instrument. In 1974 vestigde hij zich in Duitsland. In 1989 trad hij in New York op met Philip Glass. Uit zijn aparte repertoire: Stamping Ground.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: