ADRIAAN DRESMÉ

Adrianus Johannes Dresmé (Utrecht, 24 juni 1876 – Utrecht, 6 april 1961) was een Nederlandse beeldhouwer. Dresmé was een leerling van Joseph Mendes da Costa, die vooral bekend werd door het vervaardigen van beelden en ornamenten voor gebouwen en algemeen beschouwd als de wegbereider voor de 20e-eeuwse kunst in Nederland, doordat hij als eerste beeldhouwer een monumentale, symbolistische stijl van strakke lijnen en heldere vlakken ontwikkelde. Dresmé ging verder ook in de leer bij Friedrich Wilhelm Mengelberg, de architect van kerkinterieurs. Dresmé gaf zelf les aan onder meer Jo Uiterwaal en zijn zoon Albert Dresmé, die vooral bekend werd vanwege een aantal oorlogsmonumenten die hij ontwierp. De bekendste daarvan staat in Jutphaas. Adrianus Dresmé woonde en werkte in Utrecht. Hij overleed in zijn geboorteplaats en werd begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in De Bilt. Van zijn kunstwerken zijn noemenswaardig de gevelsteen Sint-Maarten (naar een ontwerp van Albert Termote), aan de Choorstraat te Utrecht en de gevelsteen “In ’t Cruis van Malta” (1933), in de voorgevel van het huis Zadelstraat 33, eveneens te Utrecht. Een overigens bescheiden stenen werk, van 12 cm breed en 8 cm. hoog.

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “ADRIAAN DRESMÉ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: