STEPHAN VANFLETEREN 2

In 2009 gaf had Stephan Vanfleteren in het Winterpaleis te Gent de overzichtstentoonstelling Portret 1989-2009, die een indrukwekkend beeld gaf van de vele indringende zwart-witportretten die hij in de loop der jaren had gemaakt. De expositie trok in enkele maanden tijd bijna 60.000 bezoekers. Ik was er daar één van en heb ademloos gekeken naar die portretten en van de staat waarin het eens zo majestueuze Winterpaleis zich bevond. Hieronder een sfeerimpressie van mijn bezoek. Waarbij ik me toentertijd overigens wel heb laten afschrikken voor de hoge prijs voor het bij de tentoonstelling horende boek. Portret 1989-2009 omvat 335 portretten van personen, nog in leven en reeds gestorven, die volgens Vanfleteren iets te betekenen hebben of hebben gehad voor België en Nederland op om het even welk vlak: sport, kunst, politiek. De geportretteerden zijn niet altijd meteen herkenbaar, maar wel fascinerend vastgelegd, meestal met een groot diafragma, zodat maar een deel van het gezicht scherp is. Soms zijn alleen de ogen scherp (Jan Hoet), de ogen onzichtbaar (Wannes Van de Velde) of dicht (Hugo Claus); soms is alleen een hoed te zien (Raymond van het Groenewoud). De portretten zijn nu eens melancholisch, dan weer ontwapenend, altijd beklijvend. Ik meen dat de prijs toen iets meer dan honderd euro was. Inmiddels gaan de exemplaren voor ruim het drievoudige de deur uit. Had ik er nou toch maar een paar gekocht.


Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: