BRAMINE HUBRECHT

36e HINK-STAP-SPRONG DOOR DE TIJD

Bramine Hubrecht (Rotterdam, 21 juli 1855 – Holmbury St Mary, 5 november 1913) was een Nederlands schilder en tekenaar. Ze was een dochter van mr. Paul François Hubrecht (1829-1902), die onder meer secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken en Staatsraad was, .en Maria Pruys van der Hoeven (1824-1901) en een zuster van de hoogleraar Ambrosius Hubrecht en de schilderes Maria Hubrecht. Maria Hubrecht kreeg in Oslo les van de Noorse schilderes Harriet Backer. Het Universiteitsmuseum Utrecht bezit een door haar getekend portret (schilderij, krijt op doek) uit 1925 van Carl Ernst Arthur Wichmann (1851-1927). In de hal van het Joke Smit College aan de Reijnier Vinkeleskade in Amsterdam bevindt zich een wandschildering van Maria Hubrecht op 65 m² doek, met als onderwerp acht episoden uit de oertijd: Cambrium, Siluur, Devoon, Carboon, Perm, Trias, Jura en Krijt. De wandschildering werd vervaardigd in 1926. In 2014 werd een crowdfunding opgestart om de wandschildering te kunnen laten repareren. De restauratie was in 2017 voltooid.

Bramine Hubrecht werd opgeleid aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten (ca. 1874-1878) en de Amsterdamse Rijksacademie (1878-1886) bij August Allebé. Ze schilderde stillevens, genre- en figuurvoorstellingen, landschappen en portretten. Ze exposeerde haar werk onder meer tijdens de tentoonstellingen van Levende Meesters (1880, 1895, 1903) in Amsterdam, de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid 1898 en de tentoonstelling De Vrouw 1813-1913. Ze won prijzen in Antwerpen (1881), bij de World’s Columbian Exposition in Chicago (1883) en München (1888). In 1885 werd ze benoemd tot erelid van het Koninklijk Belgisch Aquarellistengezelschap, ze was ook lid van Arti et Amicitiae en erelid van de Hollandsche Teeken Maatschappij. Ze maakte in 1888 een portret van de zeventigjarige professor dr. Franciscus Cornelis Donders (1818-1889), een vriend van haar vader, en trouwde later dat jaar met hem. Getuigen waren onder meer Theodor Wilhelm Engelmann en Gijsbert van Tienhoven. In 1892 hertrouwde Hubrecht met dr. Alphonse Marie Antoine Joseph Grandmont (1837-1909). Na haar tweede huwelijk bracht ze haar tijd afwisselend door in Taormina (Sicilië) en op het Witte Huis in Doorn. Ze overleed in 1913, op 58-jarige leeftijd, op huize The Shiffolds in Holmbury St Mary, in het Engels graafschap Surrey. Haar werk is onder meer opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.

Drie schilderijen van Bramine Hubrecht: vlnr haar broer A.A.W. Hubrecht (1903), haar eerste echtgenoot F.C. Donders (1888) en haar tweede echtgenoot Alphonse Grandmont, lesgevend aan twee Italiaanse meisjes (1908)

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “BRAMINE HUBRECHT

  1. Pingback: AMBROSIUS HUBRECHT | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: