THE SEARCHERS

The Searchers is een band uit Liverpool die, parallel aan bands als The Beatles en Gerry & the Pacemakers, de muziek ontwikkelde die uiteindelijk als Merseybeat de wereld zou veroveren. De bandleden waren voordien al sinds 1957 actief in allerlei (skiffle)-bandjes. Na diverse samenstellingen ontstond in 1961 de bezetting van The Searchers zoals die in 1963 wereldwijd zou doorbreken. Ofschoon The Beatles in feite de voorlopers waren van de Liverpoolbands, waren het The Searchers die als eerste van die lichting doorbraken in Nederland. Hun ‘Sweets for my Sweet’ was de eerste Merseybeatsong die de Nederlandse hitparade beklom. Al met al brachten The Searchers in hun succes-periode (1963 t/m 1968) 22 singles en 5 lp’s uit op het platenlabel PYE. Na die periode stapten ze over naar het RCA-label dat voornamelijk op de Amerikaanse markt was gericht en dat in Nederland nauwelijks nog tot successen leidde.

Gedurende de topjaren kenden The Searchers drie samenstellingen. De oorspronkelijke samenstelling gedurende de jaren 1961 tot augustus 1964 met Tony Jackson als leadzanger/bassist, Mike Pender en John McNally op gitaren en Chris Curtis als drummer. Ze zongen alle vier. Deze periode is vooral bekend door rocky hitsongs als Sweets for my Sweet, Sugar and Spice en Love Potion nr. 9. Na het vertrek van leadzanger Tony Jackson – die werd vervangen door Frank Allen van Cliff Bennett and the Rebel Rousers – werden de zangpartijen voornamelijk ingevuld door Mike Pender en Chris Curtis. Die periode is voornamelijk bekend door de tweestemmigheid van Pender en Curtis in melodieuze songs als Needles and Pins, Don’t throw your love away en Goodbye my Love. En dan nog de periode na het vertrek van Chris Curtis in maart 1966 – als drummer vervangen door John Blunt – met songs als Take it or leave it, Have you ever loved somebody en Western Union. Specifiek aan het geluid van The Searchers zijn de sound van de 12-snarige Rickenbacker, het veelvuldig gebruik van tremolo-effecten en de toepassing van tweestemmige harmonieën. Een aantal bekende artiesten is – volgens hun eigen verklaringen – sterk geïnspireerd door de muzikale opvattingen van The Searchers zoals The Byrds, Tom Petty, The Ramones en Bruce Springsteen.

The Searchers bestaan tot op de dag van vandaag en trekken nog steeds de hele wereld over. John McNally – als medeoprichter – en Frank Allen maken nog steeds deel uit van de groep. Medeoprichter Mike Pender, die in 1986 de band verliet richtte vervolgens een eigen band op onder de naam Mike Penders Searchers. Ook zij timmeren nog steeds wereldwijd aan de weg. En beiden spelen het hele scala aan wereldhits dat ze hadden. Vandaag: Needles en Pins.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: