THE KINKS / THE FLOCK

The Kinks was een Engelse rockgroep, die ontstond in 1963 toen twee broers uit Muswell Hill (Noord-Londen), Ray en Dave Davies, besloten een professionele band te beginnen. Eind jaren vijftig hadden de broers in de pub The Clissold Arms hun debuut gemaakt als duo. Terwijl Ray, de oudere broer, vervolgens de kunstacademie bezocht, probeerde Dave met buurtgenoot en vriend Pete Quaife een band op te richten. De naam van de groep wisselde voortdurend en was vaak afhankelijk van diegene die een optreden wist te regelen. Af en toe werden ze door Ray bijgestaan op de piano. Nadat in de zomer van 1963 Ray definitief toetrad tot de band en drummer Mick Avory werd aangenomen noemde de band zich The Ravens, wat men in het voorjaar van 1964 op advies van manager Larry Page veranderde in The Kinks. Volgens Ray was de naam afgeleid van een uitspraak van Page nadat hij Ray op een dag in een eigenaardige kledingcombinatie de studio zag binnenlopen: ‘You look like a Kink!’ De groep boekte al gauw succes met nummers zoals You Really Got Me en All Day And All Of The Night. The Kinks scoorden veel hits in Nederland en België, waaronder Tired Of Waiting, Set Me Free, Till The End Of The Day, Dedicated Follower Of Fashion, Dandy, Dead End Street, Waterloo Sunset, Autumn Almanac, Wonder Boy en Days. Hun grootste succes hadden zij in de zomer van 1966 met Sunny Afternoon. De nummers uit hun beginperiode waren toonaangevend voor de rock-‘n-roll in het midden van de jaren zestig. Een van mijn favotieten uit het rijke repertoire van The Kinks: Tired of Waiting.

The Flock was een jazz-rockband die afkomstig was uit Chicago. Ze bracht in 1970 twee LP’s uit bij Columbia Records: The Flock en Dinosaur Swamps. De groep haalde nooit het succes dat soortgelijke jazz-rockgroepen uit Chicago wel haalden. Chicago Transit Authority (later simpelweg Chicago) en Blood, Sweat and Tears wisten wel door te breken. De band had wel een apart geluid doordat violist Jerry Goodman een prominente rol bij de nummers van de band had. Goodman zou na het snelle uiteenvallen van de band toetreden tot het Mahavishnu Orchestra van John McLaughlin. De overige bandleden van het eerste uur waren: Fred Glickstein (gitaar, zang), Jerry Smith (basgitaar), Ron Karpman (drums), Rick Canoff (saxofoon), Tom Webb (saxofoon) en Frank Posa (trompet). Op de eerste LP van The Flock staat een magistrale coverversie van het nummer Tired of Waiting van The Kinks.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “THE KINKS / THE FLOCK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: