ELCHANON VERVEER

Elchanon Leonardus Verveer (Den Haag, 19 april 1826 – Den Haag, 24 augustus 1900 was een Nederlands kunstschilder en graficus. Hij wordt gerekend tot de romantiek. Verveer werd geboren in een Joodse familie in Den Haag, waar hij zijn hele leven zou wonen en werken. Hij ging eerst naar de Haagse Houtgraveurschool en begon als graficus. Later volgde hij lessen aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten. Daar kreeg hij onder andere les van zijn oudere broer Samuel Verveer en van Herman te Kate. Hij studeerde ook nog kort in Brussel. In 1857 en 1859 reisde hij naar Parijs. Elchanon schilderde vooral idyllische genrewerken, vaak met het Hollandse vissersleven als thema, meestal in Scheveningen, aan zee en strand. Daarmee is hij een geestverwant van zijn medelid van de Hollandsche Tekenmaatschappij, David Artz. Ook maakte hij wel portretten van de plaatselijke vissersbevolking. Hij werkte in de stijl van de romantiek, waarbij duidelijk de invloed van Jozef Israels is te zien. Hoewel tegenwoordig zijn werken artistiek lager wordt aangeslagen dan die van zijn broer Samuel, was hij in zijn eigen tijd zeker zo populair. Zijn leven lang zou hij ook grafisch werk blijven produceren en hij maakte vooral ook naam als karikaturist. Bekend werden een aantal karikaturen van leden van de Haagse Pulchri Studio, waarvan hij ook zelf lid was en zijn broer Salomon zelfs een tijdje president. Hieronder de pijprokende M. Liernur en de deftige Willem Maris. Verveers andere broer Mauritz maakte naam als fotograaf. In 2015 vond een overzichtstentoonstelling plaats van het werk van de gebroeders Verveer in het Joods Historisch Museum.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: