FLOYD COUNCIL

Floyd Council (Chapel Hill, 2 september 1911 – Sanford, 9 mei 1976) was een Amerikaans bluesmuzikant. Waarschijnlijk zou hij nog verder in de vergetelheid zijn geraakt als nu al het geval was als Syd Barrett toen aan hem had gedacht toen hij in 1965 een nieuwe naam moest verzinnen voor zijn band. Hij koos voor The Pink Floyd Sound (later afgekort tot Pink Floyd). Barrett gebruikte hiervoor de namen van Pink Anderson en Floyd Council die hij had gevonden op de hoesnota’s van een Blind Boy Fuller-elpee (Philips BBL-7512): “Pink Anderson or Floyd Council — these were a few amongst the many blues singers that were to be heard in the rolling hills of the Piedmont, or meandering with the streams through the wooded valleys”.

Council begon zijn carrière in de straten van Chapel Hill in de jaren twintig, met zijn broers Leo en Thomas. Volgens een interview uit 1969 nam hij in totaal 27 nummers op, waarvan zeven als achtergrondzanger voor Blind Boy Fuller. Council is een typische representant van de oude blues, dat wil zeggen van de muziekstijl zoals die eind 19e eeuw ontstond. De muziek kwam voort uit de muziek die slaven uit Afrika in de Mississippidelta, tussen Memphis en New Orleans, maakten. De voornaamste muzikale bronnen die tot het ontstaan van de blues hebben bijgedragen zijn de religieuze liederen (gospels, negrospirituals), de worksongs en de field hollers. Muziek maken met elkaar of alleen, met of zonder instrumenten, was voor hen vaak de enige manier om hun lijden uit te drukken en te verzachten. Omdat deze muziek een melancholische toon en inhoud had, werd ze ‘blues’ genoemd. Soms gebruikten de zangers ‘scheldwoorden’ die de bewakers niet kenden. Zo konden ze de bewakers uitschelden zonder dat deze het merkten. Ze maakten zelf instrumenten en ’s avonds zongen ze uit volle borst over de miserie die ze hadden. Overigens, de aanduiding ‘blue’ voor rouw is afkomstig uit de zeilscheepvaart. Als een schip tijdens de reis zijn kapitein of een andere officier verloor, voerde het voor de rest van de reis een blauwe vlag en werd een blauwe band rond het hele schip geschilderd alvorens de thuishaven binnen te lopen. Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw trokken veel zwarte Amerikanen vanuit het Zuiden naar de steden in het Noorden (vooral Chicago en Detroit) trokken, kreeg de blues een meer ‘stedelijk’ geluid, vooral gekenmerkt door het gebruik van elektrisch versterkte instrumenten.

Pink Anderson (links) en Floyd Council (rechts)

Daaraan deed Floyd Council niet mee, due bleef de oude blues trouw. In de jaren zestig werd Council getroffen door een beroerte, wat onder andere leidde tot een gedeeltelijke verlamming van de spieren in zijn keel, en zijn motoriek beperkte. Later verhuisde hij naar Sanford in North Carolina, waar hij in 1976 overleed na een hartaanval. Er zijn geen platen waarop exclusief werk van Council staat. Op de verzamel-cd “Carolina Blues” zijn echter zes opnames van hem opgenomen. De serie “Complete Recorded Works” met Blind Boy Fullers werk bevat veel nummers waarop Council gitaar speelt. Een zijn zijn nummers ‘Runaway Man Blues’.
.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: