JAN BOER – MATTHIAS JOHANNIS

Matthias Johannis
een kort verhaal van Jan Boer
Hollands Weekblad
Jaargang 4 (1962-1963)
.
.
We waren in dienst. Voor ons nummer. We zouden de eerste dag gaan eten. De tafel stond klaar. Op elk bord lag een papiertje met een naam. Iedereen ging achter zijn naam zitten. Ik achter de mijne. Toen ik zat zag ik dat op mijn kaartje stond Matthias Johannis in plaats van Johan. Daar schrok ik van. Ik protesteerde ietwat luidruchtig. De anderen trachtten me te sussen en begonnen te eten. Dat kon ik niet. Ik zat op Matthias zijn plaats. Of nam Matthias mijn plaats in? Ik kon er niet uit komen. Matthias was toch al een apokriefe figuur. En dan de gedachte aan die kogel. We waren tenslotte op voor ons nummer. Als het nu eens oorlog werd en er dan een kogel kwam. Die kon mij alleen raken als mijn naam erop stond. Maar als ik nu op Matthias zijn plaats zat raakte Matthias’ kogel mij dan? En als Matthias mijn plaats innam raakte de kogel met mijn naam erop Matthias dan? Ik keek nog eens naar het briefje. Het stond er werkelijk. Matthias Johannis. Dat Johannis leek wel een soort genitivus substitutivus. Matthias in de plaats van Johan. Of een soort alter ego. Dan was ik dus eigenlijk niet Johan maar Matthias. Ik was dus mezelf niet; was ook mezelf niet met dat pakje aan. Ik was dat uniform. Iedereen om me heen was een uniform. Iedereen was een ander. Niemand was zichzelf. We waren nummers. We waren erin geloot. ‘Het lot viel op Matthias’. Genoeg. Terug tot de werkelijkheid. De borden waren leeg. Ook mijn bord was leeg. Het was op. Niet ik. Zeker Matthias Johannis.

Eerder verscheen hier van Jan Boer: Nergens aan

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: