ADRIEN-JEAN LE MAYEUR DE MERPRÉS 1

Adrien-Jean Le Mayeur de Merprès (Brussel, 9 februari 1880 – 31 mei 1958) was een Belgisch kunstschilder die de laatste 26 jaar van zijn leven in Bali woonde en werkte. Hij was de jongste zoon van kunstschilder Adrien-Charles Le Mayeur de Merprès. Hij studeerde architectuur en civiele techniek aan de Université libre de Bruxelles, en schilderkunst bij Ernest Blanc-Garin (1843-1916) en bij zijn vader. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij als legerschilder en fotografeerde de slagvelden. Na de oorlog maakte hij reizen naar Zuid-Frankrijk, Marokko, Tunesië, Madagaskar, India, Cambodja, Tahiti en Frans Polynesië. In 1932 kwam hij per schip naar Singaraja in Bali. Daar verbleef hij in Denpasar en raakte gefascineerd door de Balinese cultuur, waaronder de traditionele levenswijze van de Balinezen, de tempelrituelen en de lokale dansen. Hij was ook onder de indruk van het licht, de kleur en schoonheid van de omgeving in het toen nog ongerepte eiland. Hij zou er de rest van zijn leven blijven.

Zijn hele reputatie als schilder, die de laatste jaren sterk groeiende is, is gebaseerd op zijn indrukwekkende verzameling schilderijen en foto’s die hij in de 26 Balinese jaren maakte (daarover morgen meer). Van zijn schilderijen van andere reizen is amper wat te vinden, van zijn Belgische jaren een paar mooie schilderijen van Brugge of havens. Zijn periode binnen de Section Artistique moet ongetwijfeld kort zijn geweest en weinig indrukwekkend. Er resteert uit die periode slechts één werk waarvan met zekerheid gezegd kan worden dat het in die periode is geschilderd, ‘Ruines au front’, in de hem kenmerkende impressionistische stijl en een bontheid aan vrolijke kleuren. Een tweede werk van de buitendeur van een roze boerderij, kan ook in die tijd zijn ontstaan en en als dat zo is, illustreert het dat Le Mayeur de Merprés toch vooral op veilige afstand ver achter de frontlijn achter zijn schildersezel zat.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “ADRIEN-JEAN LE MAYEUR DE MERPRÉS 1

  1. Pingback: ADRIEN-JEAN LE MAYEUR DE MERPRÉS 2 | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: