GEOFFREY ORYEMA

Geoffrey Oryema (16 april 1953 in Oeganda) is een internationaal bekende musicus uit Oeganda, die in nederland maar in beperkte kring bekend is. In 1977 vlucht de dan 24-jarige Oryema weg uit zijn geboorteland, waar Idi Amin dan op het hoogtepunt van zijn macht is en een waar schrikbewind onder de bevolking uitoefent. De reden is dat zijn vader, die minister was in het kabinet van Amin, slachtoffer werd van de grillen van de dictator. Na de dood van zijn vader besefte Oryema dat hij zijn leven ook niet meer zeker was. Achterin een vrachtwagen werd hij de grens ver gebracht. Hij vestigde zich in Londen.Van daaruit bouwde hij een carriere als zanger op, waarbij hij nauwe contacten had met andere muzikanten uit alle windstreken. Met name met oud Genesis-zanger Peter Gabriel heeft Geoffrey Oryema een nauwe samenwerking opgebouwd. Hij zingt zijn liederen overwegend in de talen van zijn jeugd, Swahili en Acholi, en bezingt de schoonheid van zijn land. Deze twee liederen zijn daarvan mooie voorbeelden: Makambo en Land of Anaka.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: