FERNAND AUGEREAU

Fernand Augereau (Naintré, 23 september 1882 – Combrée, 27 juli 1958) was een Frans professioneel wielrenner van 1902 tot 1911. Met zijn forse postuur was Augereau met name een goed rouleur. Hij was dan weliswaar negen jaar lang profrenner, maar er zijn maar twee noemenswaardige feiten van hem bekend. In 1903 werd jij derde in de allereerste Tour de France, die de enige grote ronde zou zijn die hij ooit reed (of uitreed, kan ook nog) en in 1904 won hij Bordeaux-Parijs.

Die veertiende uitvoering van de monsterrit over 575 loodzware kilometers, want over onverharde wegen met die zware bakken waarmee men toen reed, werd trouwens ontsiert door tal van onregelmatigheden. Er gingen in Bordeaux 28 man van start, maar uiteindelijk werden voor diverse vormen van vals spel maar liefst elf coureurs uit de einduitslag geschrapt: de vier eerst aangekomenen Léon Georget, Lucien Petit-Breton, César Garin, Rodolfo Müller, plus Victor Lefèvre, Auguste Maisonneuve, Maurice Carrère, Giovanni Gerbi, Beauvilliez, Pépin, en Vigneron (van de laatste drie zijn geen voornamen meer bekend). Daarnaast kregen vijf renners een officiële verwittiging en berisping, de al genoemde Petit-Breton, Carrére, Pépin en Vigneron, plus Francois Beaugendre. Daarnaast kregen drie renners (César Garin en Victor Lefévre) een schorsing tot 31 december 1905 en twee renners (Müller en Maisonneuve) een schorsing tot 31 december 1906.De levenslange schorsing van Léon Georget werd blijkbaar al weer snel opgeheven want in 1906 staat hij in de eindrangschikking van de Bol d’Or, een 24-uursuithoudingsrace voor wielrenners met gangmakers, die hij in de periode 1903-1919 maar liefst negen keer zal winnen.

In elk geval, na dat alles schoof onze Fernand Augereau door van de vijfde plaats naar de eerste plaats in de rangschikking. Hij eindigde de koers in 23 uur, 12 minuten en 24 seconden. Tweede in 29 uur, 40 minuten en 10 seconden werd Jean Dargassies (Grisolles, 15 juli 1872 – aldaar, 7 augustus 1965), bijgenaamd Le forgeron de Grisolles (De smid van Grisolles), die in de tot dan twee verreden edities van de Tour de France respectievelijk elfde en vierde was geworden. Ene Fleury schoof op naar de derde plaats op respectabele afstand: 35 uur, 32 minuten en 39 seconden. 

In de Tour van 1903 was Augereau in de eindrangschikking derde geworden. Ook dit ging niet zonder enige ongemak. In de etappe Bordeaux-Nantes van de ronde werd hij na een woordenwisseling met Maurice Garin, de latere winnaar, en Lucien Pothier, die als nummer twee zou eindigen, door beide concurrenten in een hinderlaag opgewacht en werd zijn fiets vernield. Dat zal afloop van de etappe zijn gebeurd, want hij eindige in Nantes op ‘slechts 10.35 van Garin en Pothier. In de eindrangschikring zal Rothier een achterstand hebben op Garin van 2.59.21; Langereau staat al op 4.29.24. De nummer 21 en laatste in de eindlijst (Arséne Millochau) staat op 64.57.08.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: