DE DRIE GRATIËN – 027

Edward Burne-Jones (Birmingham, 28 augustus 1833 – Fulham, 17 juni 1898) was een Engels kunstenaar en ontwerper die nauw verbonden was met de Pre-Raphaelite Brotherhood. Hij was de zoon van een lijstenmaker in Bennetts Hill. Zijn moeder stierf zes dagen na zijn geboorte en hij werd opgevoed door zijn vader. Hij bezocht Birmingham’s King Edward’s School, en studeerde theologie aan het Exeter College van de Universiteit van Oxford. In Oxford raakte hij bevriend met William Morris en werkte met hem voor de Kelmscott Press. Een van de bekendste en waarschijnlijk mooiste boeken van de Kelmscott Press is hun versie van The Works of Geoffrey Chaucer, geïllustreerd door Edward Burne-Jones. De Kelmscott Press bestond tot 1898 en, hoewel ze maar 53 boeken produceerde, was ze een grote inspiratie voor latere privé-drukkerijen (o.a. The Doves Press). Aanvankelijk onderging Burne-Jones sterke invloed van Dante Gabriel Rossetti, William Morris en de schilders van de Florentijnse vroegrenaissance. Na een reis door Italië werd Botticelli zijn grote voorbeeld. Hij schiep zoals de meeste preraffaëlieten zeer gekunstelde werken, waarvan hij de motieven aan de Keltische legende ontleende, bijvoorbeeld Koning Cophetua en het bedelmeisje. Burne-Jones schiep een vrouwelijk type dat kenmerkend voor zijn werk is. Het is geïnspireerd op figuren uit Renaissanceschilderijen. Deze zachtaardige, bleke en etherische meisjes verschijnen in tal van zijn werken, die zowel over de Griekse mythologie als over Keltische legenden gaan.  In 1860 trouwde Burne-Jones met Georgiana MacDonald (1840–1920). Georgiana had ook een artistieke opleiding gevolgd. In 1867 gingen het echtpaar in Fulham, Londen wonen. In datzelfde jaar begon hij een stormachtige relatie met zijn model Maria Zambaco, maar uiteindelijk zou hij zijn vrouw nooit verlaten. Het echtpaar kocht in 1880 Prospect House in Rottingdean, nabij Brighton in Sussex en gebruikte dat als vakantieverblijf. In zijn kunstloopbaan had hij diverse disciplines, zoals schilderijen, het ontwerpen van keramische kunst, tapijten, glas-in-lood, juwelen, theaterkostuums en boekillustraties.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: