CIRCUMCISIE 1865-1872

Circumcisie, mannenbesnijdenis of jongensbesnijdenis is het verwijderen van de voorhuid (preputium) van het mannelijk lid. Het is een vrij eenvoudige operatie die poliklinisch kan worden uitgevoerd. Volgens schattingen was in 2006 circa 30% van alle mannen wereldwijd besneden (circa 665 miljoen mannen). De ingreep wordt doorgaans uit religieuze overwegingen of op medische gronden uitgevoerd. De handeling kan op allerlei manieren worden uitgevoerd van losjes tot strak besneden; hoog of laag besneden, van gering medisch ingrijpen tot symbolisch, en dus net zo gering. Mocht u daarover meer willen weten, kijk kan op de Nederlandse Wikipedia-site; bij erg grote belangstelling kunt u uw hart ophalen bij de Amerikaanse pagina. De Amerikaanse gewoonte om jongetjes te laten besnijden wordt in verband gebracht met de tot in de 20e eeuw wijdverbreide hysterie rond masturbatie en zijn in die tijd veronderstelde negatieve effecten. De eikel van een besneden jongen zou minder gevoelig dan die van een onbesneden leeftijdgenoot zijn. Dr. John Harvey Kellogg beval besnijdenis aan als ‘remedie’ voor masturbatie. “De operatie zou uitgevoerd moeten worden zonder anesthesie, zodat de pijn van de operatie een helend effect zou hebben op de geest, in het bijzonder als het verbonden wordt met het idee van straf.” Fijne jongen, die Kellogg. Gelukkig is deze hysterie aan Europa voorbijgegaan. Voor wie wellicht toch van mening is dat dit jammer is en het een goed idee lijkt op latere leeftijd alsnog een dergelijke operatie te ondergaan….lees De Joodse Messias van Arnon Grunberg.

In de islam wordt doorgaans aangenomen dat de besnijdenis niet verplicht is. Het staat nergens vermeld in de Koran, maar het is wel gebruikelijk, omdat de profeten na Ibrahim besneden zouden zijn; Mohammed is volgens de Overleveringen besneden geboren. Islamitische geleerden associëren de besnijdenis ook wel met de beheersing van de lagere passies. Dat hebben ze dus mooi gemeen met de Amerikanen. De leeftijd waarop een jongen besneden wordt is sterk afhankelijk van lokale gewoonten. Vaak gebeurt dit kort na de geboorte, maar in ieder geval voor het 13e levensjaar. De foto hieronder is een herstelde ‘albumen print’, die in de periode 1865-1872 is genomen in Centraal-Azië, waarschijnlijk in Turkmenistan.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: