RICHARD DREW – FALLING MAN

Richard Drew (1946) is een fotograaf van Associated Press, die één van de vier persfotograven was aanwezig was bij de moordaanslag op Robert F. Kennedy en die toevallig ook In New York was toen de aanslag op de Twin Towers plaatsvond. Hij maakte er de foto die onder de titel Falling Man bekend werd en iconisch is voor de serie van aanvallen die op 11 september 2001 plaatsvonden. Het betreft een foto van een man die uit de Noord-toren van het World Trade Center is gesprongen. Het tijdstip is nauwkeurig vastgesteld als 09.41.15 uur. De identiteit van de persoon is nooit officieel vastgesteld, maar op internet circuleren wel enige namen zoals die van Norberto Hernandez, een werknemer van een restaurant op de 106e verdieping, of van Jonathan Eric Briley, een 43-jarige technicus die voor hetzelfde restaurant werkte. De man moet een van de vele personen zijn geweest die op de bovenste verdiepingen van de wolkenkrabber vastzat en geen andere uitweg zag dan te springen om aan het vuur en de rook te ontsnappen. De foto wekt de indruk dat de man recht omlaag valt, in een haast acrobatische houding. Niets is echter minder waar, want Richard Drew maakte een hele serie foto’s. Daaruit bleek dat de man allerlei tuimelingen in de lucht maakte.

Er wordt verondersteld dat ongeveer tweehonderd van de meer dan 3.000 slachtoffers de keuze hebben gemaakt om naar beneden te springen. Doordat de beide torens later instortten kon hun aantal en hun identiteit nooit worden vastgesteld. Door de officiële instanties zijn deze personen niet gekwalificeerd als ‘jumpers’, de term waarmee zelfmoordenaars worden aangeduid die van gebouwen springen teneinde hun leven te beëindigen. Deze slachtoffers hadden niet de intentie toen ze ’s morgens naar boven gingen om zelfmoord te plegen, maar werden door de omstandigheden gedwongen tot deze daad. Ze hadden slechts de keuze tussen deze dood of ten prooi te vallen aan vuur en vlammen.

Drew vergaarde roem met de foto, maar ook veel kritiek omdat vele het weinig respectvol vonden ten opzichte van het anonieme slachtoffer. De foto verscheen voor het eerst op pagina 7 van The New York Times op 12 september 2001, met het bijschrift: ‘A person falls headfirst after jumping from the north tower of the World Trade Center. It was a horrific sight that was repeated in the moments after the planes struck the towers‘. Meer dan die ene keer zou de foto niet in deze krant verschijnen vanwege de vele venijnige reacties op de plaatsing van deze foto. In de The New York Times Book Review van 27 mei 2007 verscheen de foto echter op de omslag. Daarna werd de dé foto om de tragedie te verbeelden. Voor meer informatie, klik hier voor een korte film over Falling Man.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: