ALEX ROEKA

Soms komen dingen onverwachts samen. De eerste gedachte was dat het onderhand eens tijd werd in deze serie een blog te wijten aan Alex Roeka, een van mijn favoriete Nederlandse chansonniers. Dat ‘chansonniers’ klinkt wat vreemd, ik weet niet eens of Roeka het wel of niet een passende omschrijving vindt, maar ik vind het aanzienlijk beter dan het simpele ‘vertolker van het Nederlandse lied’. Dat klinkt te veel naar smartlappen, Hazes, goedkoop sentiment en dergelijke. Nee, Roeka schrijft nummers met een kop en een staart en met gevoel, veel gevoel. Bovendien heeft hij de bijpassende krassende stem om de eigen nummers te vertolken. Vorige week van Roeka Het rode vod opgenomen, wat vergezeld ging van een mooie foto. Nu wil het toeval dat ik vorige week enkele locaties bezocht van de kunstmanifestatie ‘KunstBakens in het land van Maas en Waal’, en daarbij in Wamel terecht kwam bij portretschilder Bert Megens. Laat die nu van uitgerekend die foto die ik in het vorige blog al had opgenomen een mooi schilderij hebben gemaakt (zie linksboven). Een van de vele treffende portretten overigens van Megens. Roeka heeft niet alleen een krassende stem, maar ook de daar volledig bij aansluitende kop, inclusief wild kapsel. Als u het artikel ‘Zanger Alex Roeka: Ik ben geen mislukkeling meer’ (Trouw, 9 december 2017, Arjan Visser) leest, begrijpt u hoe onvermijdelijk dit uiterlijk voor hem was. Vandaag twee maal Roeka om het unieke karakter van zijn chansons te illustreren.
.

.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: