ARTHUR BROWN

Arthur Brown (Whitby, 24 juni 1942) is een Britse rock-‘n-roll muzikant, die vooral bekend is vanwege zijn flamboyante stijl, zijn buitenissige uitdossingen en zijn grote invloed op artiesten als Alice Cooper, Peter Gabriel, Marilyn Manson en Kiss. Brown studeerde filosofie en rechten aan de Universiteit van Londen, maar besloot zich toch op muziek te richten. Eind 1966 en begin 1967 was hij lid van een Londense R&B/Soul/Ska-groep die uiteindelijk overging in The Foundations. Arthur was binnen deze groep zanger, samen met Clem Curtis. In totaal zat Brown maar zes weken bij de band. Na die korte periode bij The Foundations richtte Brown zijn eigen band op: The Crazy World of Arthur Brown. Met deze band verkreeg Brown al snel bekendheid vanwege zijn bizarre en vaak macabere optredens, waarbij hij onder andere gebruik maakte van een brandende metalen helm. Dit ging soms mis, bijvoorbeeld toen tijdens een optreden in Windsor de methanol waarmee de helm in brand werd gestoken lekte en Browns hoofd ook vlam vatte. Twee omstanders konden het vuur op tijd doven om ernstige verwondingen te voorkomen. Ook ging Brown bij zijn optredens weleens uit de kleren, zoals in Italië. Hiervoor werd hij gearresteerd en het land uitgezet. Browns optredens bleven soms voor problemen zorgen. Zo werd hij uit een tournee met Jimi Hendrix gezet. Tijdens een tournee door Amerika in 1969 viel de band uiteen. Brown heeft later in zijn carrière het succes van Fire niet meer kunnen evenaren. Hij bracht wel drie andere noemenswaardige albums uit met zijn nieuwe band, Kingdom Come. Deze albums bevatten een mix van progressieve rock en wilde optredens. Zo trad de band altijd op in vol kostuum met make-up, en liet Brown zich voor zijn optredens soms zogenaamd kruisigen. Het derde album van de groep, Journey, is noemenswaardig omdat het een van de eerste (zo mogelijk zelfs het eerste) album was waarvoor een drumcomputer werd gebruikt. Later bracht hij nog solo-albums uit, hij trad als 70-jarige nog steeds op, ongetwijfeld met de nummers waarmee hij meer dan veertig eerder als one-hit-wonder furore maakte (wat mij altijd wat triest overkomt). Terug naar die roemrijke vroege jaren: in 1968 kwam het debuutalbum van de band uit, eveneens getiteld The Crazy World of Arthur Brown. Het album en de bijbehorende single Fire werden een grote Internationale hit; van Fire werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht; goed voor een gouden plaat Het album bevatte tevens een macabere cover  van Screamin’ Jay Hawkins: I Put a Spell on You.
.

.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: