GEORGES PAPAZOFF

Georges Papazoff (Yambol, 2 februari 1894 – Vence, Alpes-Maritimes. 23 april 1972) was een Bulgaarse schilder en schrijver. Het geldt als een van de pioniers van de surrealistische schilderkunst en was een goede bekende van Joan Miro, Max Ernst, Max Klee en Pablo Picasso. In tegenstelling tot deze beroemdheden bleef Papazoff echter een grote onbekende, hoewel hij een indrukwekkende oeuvre achterliet. Vind ik althans. Hij had in Praag en München tuinarchitectuur gestudeerd, ging vervolgens werken in Wenen en Berlijn en vestigde in 1924 definitief vestigde in Parijs. In de twintiger en dertiger jaren had hij een flamboyante levensstijl en een aardige reputatie. Hij exposeerde in diverse Europese landen en in de VS. Zijn werk was namelijk al vroeg ontdekt door de schrijver Henri-Pierre Roché, een vriend van dadaïst Marcel Duchamp, de Roemeense beeldhouwer Constantin Brâncuși en de avant-gardistische Franse schilder en dichter Francis Picabia. Papazoff paste perfect in dit clubje en via het netwerk van Roché, een gerenommeerd kunstverzamelaar en – bemiddelaar, vond het werk van Papazoff snel zijn weg naar de grote Amerikaanse musea en privé collecties. In latere jaren raakte Papazoff echter in de vergetelheid, om pas enkele jaren voor zijn dood herontdekt en weer gewaardeerd te worden. In 1969 haalde de kunstcriticus Andrei Nakov, die op zoek was naar de oorsprong van de moderne kunst, de werken van Georges Papazoff weer uit de archieven. Er kwam ook naar voren dat hij in zijn jonge jaren zes boeken had geschreven. Na een bezoek aan Vence, waar de Bulgaar een kluizenaarsleven leidde, werd in 1971 in Parijs een grote overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre gehouden. Georges Papazoff kwam er speciaal voor over naar de Franse hoofdstad. Kort daarop overleed hij. In zijn testament had hij een passage opgenomen met het verzoek aan een jonge kunsthistoricus om een monografie van zijn werk te schrijven. Die monografie schreef Nakov zelf en verscheen in 1973: Georges Papazoff : Franc-tireur du surréalisme (uitgegeven door Éditions de la Connaissance, Brussel). 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: