MIDNIGHT OIL

Midnight Oil is een Australische rockband, opgericht in 1971 onder de naam Farm. In 1976 werd de latere naam aangenomen, die is afgeleid van de Engelse uitdrukking ‘burning the midnight oil’ wat zoiets betekent als ‘tot ’s avonds laat blijven werken’. De groep rondom zanger Peter Garrett kreeg in de jaren tachtig van de twintigste eeuw internationale bekendheid, onder meer dankzij de single Beds are Burning. Hun betrokkenheid bij diverse politieke vraagstukken werd naast hun rauwe rockstijl een handelsmerk. Dit sprak onder andere uit de thematiek van de lp Diesel and Dust. Het eerdergenoemde Beds are Burning vroeg aandacht voor de positie van de oorspronkelijke inwoners van Australië, de Aboriginals. Een ander voorbeeld van hun betrokkenheid bij de politieke knelpunten in Australië is te horen in het nummer Blue Sky Mine, dat gaat over de gevolgen van de vroegere asbestwinning in het plaatsje Wittenoom (West-Australië). Garrett en andere bandleden raakten betrokken bij organisaties als Greenpeace en de Movement Against Uranium Mining. In 1984 werd Peter Garrett lijsttrekker van een politieke partij, de Nuclear Disarmament Party. Later werd hij actief voor de Australian Labor Party, namens welke hij vanaf 2004 in het parlement zat. Toen Labor in november 2007 de parlementsverkiezingen won, werd hij door premier Kevin Rudd aangewezen als minister voor milieu en cultuur. Vanwege zijn politieke activiteiten verliet Garrett eind 2002 de band, die daarmee ophield te bestaan. De andere bandleden bleven samenwerken, zij het niet langer onder de naam Midnight Oil. Op 15 maart 2009 kwam de band eenmalig bij elkaar voor een benefietconcert in Melbourne voor slachtoffers van de grote bosbranden die Australië begin dat jaar hadden geteisterd. In 2010 werd Diesel and Dust in het boek The 100 Best Australian Albums tot beste Australische album uitgeroepen. In mei 2016 maakten de leden van Midnight Oil bekend bezig te zijn met een comeback en wil gaan toeren in de samenstelling die zij had toen de groep in 2002 uit elkaar ging. Dat doen ze nog steeds. Benieuwd of het gaat leiden tot nummers die net zo mooi zijn als hun eerste succes: Beds are Burning.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “MIDNIGHT OIL

  1. Pingback: MIDNIGHT OIL | MUIZENEST

  2. Pingback: MIDNIGHT OIL | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: