SABURO MURAKAMI -1

Saburo Murakami (27 juni 1925 – 11 januari 1996) was een Japanse kunstenaar, oprichter van de Gutai-beweging, die geassicieerd was aan de Nederlandse Nul-beweging en soortgelijke bewegingen in Europa (Zero in Duitsland, Azimuth in Italië en het nouveau réalisme in Frankrijk). Murakami werd geboren in Kobe, ging er vanaf 1943 naar de Kwansei Gakuin University, kwam terecht bij de kunstenaarsopleiding Gengetsu-kai, waar hij een leerling werd van Hiroshi Kamihara. Bij hem volgde hij lessen in olieverfschilderijen maken. In 1948 rondde hij zijn opleiding af, in 1950 ook een vervolgopleiding. In 1952 richtte hij samen met Kazuo Shiraga, Atsuko Tanake en Akira Kanayama de ‘zero-kai’ op, die zich in 1955 aansloot bij de Gutai-beweging, die werd geleid oor Jiro Yoshihara, in 1955. Vanaf 1990 tot zijn dood in 1996 was Murakami docent aan het Kobe Shoin Women’s Junior College. Murakami werd bekend door zijn ‘kami-yaburi’ (paper-breaking), een performance-art waarbij hij grote vellen papier op houten frames of deurstijlen plakten en daar dan doorheen liep. Wat er aan papier aan stijlen en lijsten bleef hangen werd beschouwd als een vorm van visuele kunst. Bij een performance in het Guggenheim Museum brak Murakami door 24 van dergelijke frames. Het is eigenlijk best wel vermakelijk om daar een filmpje van te zien, niet omdat ik het kunstwerk nu zo fenomenaal vind (integendeel zelfs) of de performance zo indrukwekkend (ook integendeel zelfs), maar vanwege de overenthousiaste reacties van het publiek. De kunstcritici beschouwden deze werken als ‘..a collision of mind and body, as well as an expression of his free spirit.’ Na zijn dood werden veel van zijn kami-yaburi-werken vernietigd, als logisch uitvloeisel van de boodschap die Murakami altijd uitdroeg: vernietig het kunstwerk. Dat is niet gebeurd met de schilderijen die hij maakte; die hangen in diverse musea.

Dit item was geplaatst door Muis.

3 thoughts on “SABURO MURAKAMI -1

  1. Pingback: SABURO MURAKAMI -2 | MUIZENEST

  2. Pingback: DE NUL-BEWEGING | MUIZENEST

  3. Pingback: ATSUKO TANAKA | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: