BAP

BAP is een van de bekendste Duitse rockbands. De band komt uit Keulen en zingt ook in het Keuls. De muziek is zowel qua stijl als inhoudelijk geïnspireerd op hun voorbeelden Bob Dylan, de Rolling Stones en de Kinks. Ook Bruce Springsteen met wie de zanger en voorman van BAP Wolfgang Niedecken bevriend is, geldt als inspiratie. De in Nederland bekendste nummers zijn ‘Kristallnaach’ van het album „Vun drinne noh drusse“ (1982) en ‘Verdamp lang her’ van het album „Für usszeschnigge!“ (1981). De band rond voorman Wolfgang Niedecken bestaat sinds 1976. De bandnaam ‘BAP’ (Kölsch voor „Papa“) is van de bijnaam van Niedecken afgeleid. De grootste successen beleeft de groep in de jaren tachtig, vooral nadat gitarist Klaus Heuser alias ‘Major Healey’ de gelederen versterkt in 1980. Klaus Heuser blijkt een begenadigd songwriter te zijn en schrijft tussen 1980 en 1999 bijna alle songs voor BAP. Tussen de intellectueel en tekstschrijver Wolfgang Niedecken en de rock-gitarist en songwriter Klaus Heuser ontwikkelt zich een gezonde spanning die net als bij hun voorbeelden Lennon/McCartney en Jagger/Richards tot goede muziek leidt. De rock-riffs van Klaus Heuser vormden een goed contrast tegen de poëtische en politiek geëngageerde Wolfgang Niedecken. Deze succesformule houdt bijna twee decennia aan. Vooral de albums „Für usszeschnigge!“ (1981) en „Vun drinne noh drusse“ (1982) maken BAP tot een topact, zeker in Duitsland. Met „Zwesche Salzjebäck un Bier“ (1984) wordt het succes bestendigd. In mijn studietijd deze drie LP’s van de groep helemaal grijsgedraaid. De groep bestaat nog steeds, maar sinds, na een aantal eerdere wisselingen, ook Klaus Heuser in 1999 de band heeft verlaten, is Wolfgang Niedecken het enige overgebleven lid van de oorspronkelijke bezetting. De muziek blijft van hoge kwaliteit.

In deze zorgelijke tijd van opkomend fascisme, steeds wilder om ons heen slaand racisme, de toenemende populariteit van politici van twijfelachtig allooi als Trump, Le Pen, Baudet, Wilders, Bart de Weever en soortgelijken, kan het geen kwaad het nummer ‘Kristallnaach’ weer eens te laten laten. Het nummer is geschreven door hun zanger en songwriter Wolfgang Niedecken en gaat over de pogroms van 1938, de gewelddadige en vernielende acties tegen de Joodse bevolking (de Kristallnacht), destijds in Duitsland, in gang gezet en aangemoedigd door de nazi’s. ‘Kristalnaach’ geeft ook weer dat men constant waakzaam moet zijn betreffende uitwassen, omdat het iedere dag weer kan gebeuren. Ze besluiten het nummer daarom ook met: ‘Es ist täglich Kristallnaach’. De zinsnede ‘Mer weed wach, rief die Aure un sieht en’nem Bild zweschen Breughel und Bosch’ (Men wordt wakker, opent de ogen en ziet een tafereel tussen Breughel en Bosch in) refereert aan de schilders Pieter Bruegel de Oude en Jheronimus Bosch en de angstaanjagende taferelen die zij schilderden. Een nummer dus met een duidelijke historische betekenis en een waarschuwing om op te passen voor ruig volk dat nu de straten van Parijs en Brussel terroriseert en als we niet oppassen straks in Nederland zijn gang gaat. Dus: Kristallnaach.

.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “BAP

  1. Pingback: BAP | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: