OLGA ODERKERK

Olga Oderkerk (Rotterdam, 9 december 1924 – aldaar, 15 oktober 1987) was een Nederlands keramist. Ze was een dochter van beeldhouwer Cornelis Oderkerk en Sophia Anna Zoest. Ze volgde de schildersopleiding aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten. Tijdens de studie leerde ze Henny Radijs (Rotterdam, 23 maart 1915 – Amsterdam, 2 oktober 1991) kennen. Radijs was aanvankelijk kantoorbediende, maar de keramist Hein Andrée stimuleerde haar om pottenbakker te worden. Ze volgde de opleiding keramiek aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten (1942-1946), waar ze lessen kreeg van Andrée, Heinz Mauser en Gerrit de Blanken. Op de academie ontmoette ze dus Olga Oderkerk, met wie ze van 1953 tot 1969 samenwoonde, vanaf 1962 in Brielle. Beide vrouwen ontwikkelden zich als keramist, elk met een eigen stijl. Oderkerk maakte gebruiksaardewerk, maar ook mozaïeken, wandversieringen en plastieken. Ze signeerde haar werk met ‘OLGAO’. Oderkerk was lid van de Rotterdamse kunststichting en exposeerde meerdere malen (onder andere in het Nederlands Tegelmuseum), geregeld samen met Radijs. In 1969 verhuisde Radijs naar Amsterdam, Oderkerk keerde terug naar Rotterdam. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Tegelmuseum, het Princessehof, het Frans Hals Museum, het Groninger Museum, het Centraal Museum en het Stedelijk Museum Schiedam. Oderkerk overleed op 62-jarige leeftijd in haar woonplaats Rotterdam.
.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: