LA GRANDE BOUCLE 23

Bartolomeo Aimo (Virle Piemonte, 24 september 1889 – Turijn, 1 december 1970) was een Italiaans wielrenner. Eentje die buiten Italië in de vergetelheid is geraakt, terwijl hij toch een behoorlijke erelijst bij elkaar fietste.Hij schijnt dat hij als jongeman emigreerde naar Zuid-Amerika , waarschijnlijk Argentinië, waar hij in als amateur reed. In 1916 keerde hij terug naar Italië waar hij zijn legerdienst nog moest doen. Pas daarna werd hij beroepsrenner. In 1919 maakte hij zijn debuut en reed vervolgens voor diverse Italiaanse ploegen: Ganna (1919 en 1920), Verdi (1919), Legnano-Pirelli (1921, 1922 en 1924), Atala (1923), stapte daarna over naar het Franse team Aiglon-Dunlop (1925, 1926, 1928, 1929 en 1930), had tussendoor een kort uitstapje naar de Duitse wielerploeg Mifa (1927). Hoewel hij 1928 nog behoorlijk succesvol was, reed hij in de laatste twee jaar van zijn carriëre geen grote ronden meer. Daarbij mag bedacht worden dat hij als 41 jaar oud was toen hij stopte. Hij lichaam zal onderhand wel wat gehaperd hebben.

Aimo eindigde in de Giro d’Italia vier keer op het podium (een 2e plaats in 1922 en derde plaatsen in 1921, 1923 en 1928) en won er vier maal een etappe. In de Ronde van Frankrijk werd hij in 1925 en 1926 derde; in 1924 kwam hij met zijn vierde plaats net niet op het podium terecht. Op 9 juli 1925 won hij de 13e etappe van Nice naar Briancon over 275 slopende kilometers in de koude en regenachtige Alpen, met een comfortabele voorsprong van 9.57 op zijn kopman Ottavio Bottecchia (die dat jaar de Tour zou winnen voor Lucien Buysse en Bartolomeo Aimo, die beiden op bijna één uur finishte in de eindrangschikking). Blijkbaar lag die etappe de Italiaan goed, want een jaar later won hij exact dezelfde etappe opnieuw. Op 12 juli 1926 legde hij de 275 kilometer af met een voorsprong op 6.38 op de nummer twee ( de Belg Félix Sellier).  Marcel Bidot kwam in 13.05 als eerste van het peloton als derde over de streep. Wat mij betreft verdient Aimo eeuwige roem vanwege zijn tweede plaats in de legendarische tiende etappe op 6 juli van Bayonne naar Luchon over 326 kilometer, die werd gewonnen door Lucien Buysse. Slechts een paar renners zouden reglementair over de finish gaan. Tourdirecteur Desgrange zorgt er persoonlijk voor dat gele truidrager Gustaaf Vanslembrouck met de auto naar Luchon wordt gebracht. Anderen krijgen dezelfde service om te verhinderen dat slechts een tiental man de andere dag weer aan de start zouden verschijnen. Een andere Belg, Jef van Dam, is waarschijnlijk als dertiende de laatste die echt de finish haalt. Aimo won nooit een grote ronde, maar wel een aantal andere ronde of etappes die niemand op de erelijst misstaan. Zo won hij in 1921 de Tour des Alpes Apuanes en in 1923 de Ronde van Piëmont. In 1922 werd hij derde in Milaan – San Remo en in de Ronde van Lombardije.

In The Sun Also Rises beschrijft Ernest Hemingway zijn liefde voor de wielersport. Aan het eind van het boek verblijft verteller Jake Barnes in het Spaanse San Sebastian, waar dan een etappe van de Vuelta zal eindigen. Hij noemt dan ene Bottecchia, waarmee natuurlijk alleen maar de Italiaan Ottavio Bottecchia kan worden bedoeld. Hemingway moet enige verwantschap met de coureur hebben gevoeld, want hij had zelfs als dienstplichtig militair aan het Oostenrijks-Italiaans front gevochten gedurende de Eerste Wereldoorlog, als chauffeur op een ambulance. Bottecchia zou aan de andere kant van de frontlijn actief zijn geweest. Hemingway rende veel beroepsrenners en moet onder de indruk zijn geweest van de carriere van Aimo, van het net niet de absolute top bereiken en van de ijzeren volharding in zijn rijstijl, iets wat hij in alle sportmensen zeer bewonderde. Hij vereeuwigde Aimo in het boek door hem op te voeren in een discussie met luitenant Frederic Henry, de hoofdfiguur van het boek

Bartolomeo Aimo leidt het gereduceerde peloton over de Allos in de 13 etappe van de Tour de France 1925 (onder)

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: