FAIRPORT CONVENTION

Fairport Convention is een Britse folkrockband, opgericht rond 1967, die geldt als pionier van de Engelse variant van de folkrock, een stijl die tot dan toe geheel geënt was op de Amerikaanse folk van artiesten als Bob Dylan. Met middeleeuwse ballades als Matty Groves (13de eeuw) en haar door de Engelse en Keltische folk beïnvloede muziek was Fairport Convention een voorbeeld voor vele bands in Engeland en daarbuiten. Fairport Convention heeft talloze bezettingswijzigingen ondergaan en is in de loop der jaren meer traditionele folk gaan spelen. Bekende artiesten die bij de band hebben gespeeld zijn onder andere Sandy Denny, Ian Matthews en Richard Thompson.  Vooral Sandy Denny is belangrijk geweest voor de groep. Ze trad in 1968 toe tot de groep nadat de oorspronkelijke zangeres Judy Dyble liet weten er de brui aan te geven. Haar komst zorgde voor een totaal ander geluid van de groep, maar bovendien werd een uitstekend songwriter binnengehaald. De groep was voorheen sterk op Amerikaanse folk gericht, maar onder invloed van Denny werd een meer Brits-Keltische richting ingeslagen. Het resulteerde in een aantal geweldige LP’s. In 1969 bracht de groep maar liefst drie LP’s uit: What we did on our holidays, Unhalfbricking en Liege and Lief, waar enkele van de beste nummers door haar werden geschreven. Denny overleed op 31-jarige leeftijd na een val van de trap. Het is eigenlijk een schande dat deze groep helemaal ontbreekt in de Top 2000. Zo op het eind van het jaar, altijd een mooi moment om eens terug te kijken op het weer veel te vlug vervlogen jaar, is het goed dan een van Denny’s nummers weer eens terug te halen: Who knows where the time goes.
 .

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: