CHARLIE HEBDO

Vier jaar geleden, op 7 januari 2015 om 11.30 uur, vond de terroristische aanslag plaats op het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in de Rue Nicolas Appert in het 11e arrondissement van Parijs. De aanslag werd opgeëist door Al Qaida op het Arabisch Schiereiland. Bij de aanslag kwamen tien personen om het leven: acht journalisten, een bezoeker en een politieagent, die aanwezig was ter bescherming van 47-jarige hoofdredacteur Stéphane Charbonnier (die werkte onder de naam Charb) die na eerdere bedreigingen van de Franse staat persoonlijke beveiliging toegewezen had gekregen. De negen andere slachtoffers waren: Frédéric Boisseau (42 jaar, onderhoudsmedewerker), Franck Brinsolaro (49 jaar, politieman), Cabu (Jean Cabut, 76 jaar, cartoonist), Elsa Cayat (54 jaar, psychiater en columnist), Philippe Honoré (73 jaar, cartoonist), Bernard Maris (68 jaar, econoom, redacteur en columnist), Ahmed Merabet (42 jaar, politieman), Moustapha Ourrad (60 jaar, corrector), Michel Renaud (69 jaar, gastcolumnist), Tignous (Bernard Verlhac, 57 jaar, cartoonist) en Georges Wolinski (80 jaar, cartoonist). De hele wereld leefde met hen mee, elke cartoonist maakte een prent om zijn vermoorde collega’s te herdenken, columnisten schreven de vingers blauw over de vrijheid van meningsuiting en massaal ging de bevolking in alle wereldsteden de straat op om solidariteit te betuigen. We zijn amper vier jaar, maar vele aanslagen en honderden doden verder. De kreet ‘Je suis Charlie’ lijkt alweer bijna vergeten.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: