CABU

Cabu is het pseudoniem van Jean Cabut (Châlons-en-Champagne, 13 januari 1938 – Parijs, 7 januari 2015), een Frans striptekenaar en cartoonist. Hij overleed op 7 januari 2015 bij de aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Zijn zoon was de zanger Mano Solo, die op 10 januari 2010 aan aids overleed. Jean Cabut werd geboren in de Franse Champagne. Al op vroege leeftijd hield Cabut zich bezig met tekenen en op 12-jarige leeftijd won hij een tekenwedstrijd van het katholieke jeugdblad Coeurs vaillants. Hij won een fiets en zijn tekening werd gepubliceerd. Hij bleef tekenen en publiceerde in 1954 zijn eerste illustraties in het lokale dagblad l’Union de Reims. In Parijs studeerde hij aan de kunstacademie. Zijn carrière werd onderbroken toen hij werd opgeroepen voor het Franse leger ten tijde van de Algerijnse Oorlog. In de 27 maanden die hij in het leger diende, werkte hij mee aan de legerkrant Le Bled. Hij publiceerde er de serie La fille du colonel (De dochter van de kolonel). Hij hield aan deze periode een sterk antimilitaristisch gedachtegoed en een vrij anarchistische levensvisie over die zich uitte in zijn tekeningen. Eén van zijn personages, adjudant Kronenbourg, kwam voort uit deze periode. Tijdens zijn legerdienst werkte hij ook voor het tijdschrift Paris Match. Na zijn studies in Parijs en zijn demobilisatie in 1960, tekende hij voor verschillende bladen waaronder Ici Paris en France Dimanche. In juni 1960 ontmoette hij de tekenaar Fred die hem voorstelde aan een team opkomende tekenaars met wie Cabu later het satirische blad Hara-Kiri zou oprichten. Hij werkte sinds 1962 ook voor het tijdschrift Pilote. Daar creëerde hij zijn favoriete personage Le Grand Duduche, een blonde scholier met een kleine ronde bril gebaseerd op zijn ervaringen op de middelbare school in Châlons-en-Champagne. Hij tekende ook voor het ten tijde van de Parijse studentenrevolte uitgegeven blad l’Enragé, dat gevuld was met alleen maar karikaturen. Verder maakte hij cartoons voor de Franse tijdschriften Charlie Hebdo en Le Canard enchaîné. Het was bijvoorbeeld door een karikatuur van Cabu dat de ondertekenaars van het geruchtmakende abortusmanifest bekend werden als de “343 sletten” (1971).

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: