LOUIS DAVIDS

Louis Davids (Rotterdam, 19 december 1883 — Amsterdam, 1 juli 1939) was een Nederlands cabaretier en revueartiest. Hij staat bekend als een van de grootste namen van de Nederlandse kleinkunst. Hij werd geboren als zoon van de komiek en caféhouder Levie David (1857-1906) in een arm Joods gezin van vier kinderen. Zijn ouders traden op met komische duetten en Louis zong als achtjarige al op kermissen met zijn broer Hartog (Hakkie) op de piano. Tot rond zijn dertiende trad Louis vaak met zus Rebecca (Rika) op in Rotterdam, ook buiten de kermis. Na een ruzie met zijn vader ging hij als goochelaarshulpje mee naar Engeland, maar kwam een jaar later weer naar huis, een illusie armer maar een pak ervaring in variététheater rijker. Met zijn zus Rika wist hij zich een plaats te veroveren buiten de kermiswereld (theater Pschorr) met onder andere Een reisje langs den Rijn en Zandvoort bij de zee. Ze gingen naar Amsterdam waar Davids in Carré met veel succes een revue naar Engels voorbeeld opzette. Vanzelfsprekend zette hij dat revuesucces voort, maar nadat zus Rika vanwege een huwelijk naar Engeland vertrok, greep hij eerst terug op zijn oude stiel van goochelaar om daarna toch maar weer een duo te vormen, ditmaal met zijn jongere zus Hendrika (Heintje Davids). Ook dat duo werd een groot succes. Het komische repertoire werd langzamerhand uitgebreid met het levenslied. In 1929 stond Louis Davids in de revue ‘Lach en Vergeet’ met het lied dat waarschijnlijk zijn bekendste werd: De kleine man. Het was geschreven door Jacques van Tol met wie Davids tot zijn dood in 1939 bleef samenwerken. Hij en Van Tol kwamen overeen dat Van Tol anoniem zou blijven als tekstdichter van vrijwel alle teksten van Davids na 1929. Van Tol schreef gedurende de oorlog allerlei nazi-propaganda, maar met hetzelfde gemak een lied over de dappere strijd aan de Grebbeberg. Meer opportunist en overtuigd NSB’er lijkt het. Ondanks zijn Rotterdamse afkomst was Davids een geliefd vertolker van het Amsterdamse Jordaan-repertoire. In 1937 moest Louis Davids zijn werk bij het Kurhaus-cabaret opgeven vanwege astma. Zijn vrij onverwachte dood op 55-jarige leeftijd in 1939 werd mede veroorzaakt door astma. Davids liet een magnifiek repertoire achter met onder meer de klassiekers, waarvan ik de volgende uitpik: De voetbalmatch. 
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: